Kam te nesejo krila?

Iskanje dela


Definitivno najboljše preživeto poletje do sedaj! Dobiš prijatelje iz celega sveta, zaslužiš denar, potuješ po Ameriki in zraven vadiš angleščino! Škoda, da nisem odšla na poletno delo v ZDA že par let prej. :)

Skype Placement opcija

Najpogostejša izbira v letih 2017 in 2018!

Prijavnico izpolniš za program Placement, nato pa nam na intervjuju (ali prej) sporočiš, da se želiš prijaviti na enega izmed Skype intervjujev.

Program ti omogoča, da svojega bodočega delodajalca spoznaš še preden se odpraviš v ZDA. To pomeni, da si pogledaš seznam delodajalcev, ki so trenutno na voljo in izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza. Tako je, izbereš samo enega! V profilu delodajalca imaš informacije o kraju dela, vseh razpoložljivih delih, plačilu, namestitvi. Vnaprej je znan tudi datum intervjuja, zato ti po izbiri ostane le še to, da se pripraviš na intervju in očaraš svojega bodočega delodajalca. Intervju običajno traja od 10 do 15 minut, namen pa je, da delodajalca spoznaš in vprašaš vse, kar te zanima, delodajalec pa dobi vtis o tebi. Če se slučajno zgodi, da ti delo ne ustreza ali pa te delodajalec ne izbere, se še vedno lahko prijaviš na naslednji Skype intervju pri drugemu delodajalcu ali pa nadaljuješ z iskanjem dela preko Preferred Placement opcije. Ne skrbi, delo ti bomo našli 100%! V preteklih letih je 98 % udeležencev dobilo delo pri prvem izbranem Skype delodajalcu.

Preferred Placement opcija

Najpogostejša izbira ki združuje fleksibilnost in širok nabor del, med katerimi lahko izbiraš. Po prijavi in opravljenem intervjuju si v sklopu svoje prijavnice ogledaš seznam delodajalcev in delovnih mest ter izbereš od 7 do 10 takšnih, ki ti najbolj ustrezajo. Lahko izbiraš glede na lokacijo, vrsto dela, plačo, datume dela, namestitev ali kak drug kriterij, ki je zate bistven. Tvoj profil nato pošljemo izbranim delodajalcem v ZDA in z malo sreče je ena izmed izbranih služb tvoja. Običajno v nekaj tednih že dobiš potrjeno delo, sicer pa lahko izbiro opraviš še enkrat. V bazi delodajalcev je običajno med 80 in 150 del in večini uspe dobiti delo po prvi izbiri, gotovo bo tudi tebi! Ne pozabi, da je pomembno, da se prijaviš čim prej, saj je baza delodajalcev najbolj polna med decembrom in februarjem, pred tem pa moraš opraviti še intervju in urediti dokumente. Ko te delodajalec izbere, je tvoj job potrjen, menjava pa takrat ni več možna, saj te vedno zaposli en izmed tvojih izbranih delodajalcev.

Independent opcija

Program Independent je namenjen tistim, ki delo želite iskati zunaj opcij, ki so na voljo preko Placement programa. Na voljo so ti vsa dela, ki jih uspeš najti sam/a, vendar morajo dela vedno ustrezati pogojem J-1 vize (delo mora biti sezonske narave in v turističnem sektorju). Na tej povezavi si lahko ogledaš seznam del, ki niso dovoljena na J-1 vizi. Že pred prijavo si lahko ogledaš spletne strani, kjer so na voljo dela preko J-1 Summer Work & Travel vize. Cilj programa Independent je, da ti je omogočeno iskanje dela na poljubni lokaciji v ZDA (izjeme so večja mesta, kjer ni sezonskega povečanja potreb po delavcih).

Ko se z delodajalcem dogovoriš za delo, ti izpolni Job offer, ti ga podpišeš in posreduješ nam, da preverimo, če delo ustreza pogojem vize. Ko je delo preverjeno, ti potrdimo in tvoj job je urejen! 

Ne pozabi!

  • Pošlji čim več prošenj - tudi takšnim delodajalcem, ki ti na prvi pogled niso najljubši. Bolje, da imaš gotovost službe, kot pa da se zaradi izbirčnosti v ZDA odpraviš brez dela.
  • Sprejeto službo lahko pred odhodom pod določenimi pogoji zamenjaš, če ti uspe dobiti boljšo ponudbo.
  • Ne obupaj - nekateri delodajalci te bodo kar takoj brez razloga zavrnili, precej pa se jih na prošnje sploh ne odzove - to je normalno, zato moraš na Independent programu računati na to, da bo potrebno poslati kar veliko prošenj.

Kako ugodno klicati v ZDA

Pri iskanju službe je seveda veliko lažje, če lahko izbrane delodajalce kar pokličeš, vendar imamo še danes v glavi predstavo, da so vsi klici v tujino neizmerno dragi. To ni več res - internet namreč odpira ogromno novih možnosti komunikacije, ena izmed najbolj uporabnih pa je Skype, ki ga verjetno že poznaš. Vse, kar potrebuješ za uporabo pa je računalnik z internetno povezavo, mikrofon, zvočnike (ali slušalke) ter po možnosti spletno kamero. Skoraj vsi vemo, da Skype omogoča brezplačne (video) klice med uporabniki, marsikdo pa ne ve, da s tem programom lahko kličemo tudi običajne telefone in to precej poceni.

Dodatna opcija je uporaba aplikacij kot so Viber in Whatsapp, ki omogočajo zelo ugodne klice po vsem svetu. V ZDA lahko kličeš že za nekaj centov na minuto in tako v kratkem času pokličeš več potencialnih delodajalcev. Američani veliko bolj cenijo osebni stik kot elektronsko pošto, pa še hitreje dobiš odgovor, če je zate na voljo kakšno delovno mesto in hkrati povprašaš vse, kar te zanima. 

Za informacije piši na delo@stapotovanja.com ali pokliči 040 822 558.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb