Kam te nesejo krila?

Življenje v ZDA

Ameriška kultura

320 milijonov ljudi imenuje ZDA dom, v resnici pa njihov izvor iz različnih koncev sveta. Kulturna raznolikost se že dolga leta tradicionalno vzdržuje v ameriški družbi. Morda boste ugotovili, da so večja mesta v ZDA, sestavljena iz etničnih sosesk in koncentracij priseljenskih populacij, kot so "Little Italy" in "Chinatown". Mnoge od teh sosesk ohranjajo določeno raven svojih običajev in družbenih tradicij. Vendar pa so se skoraj vsi združili v nekaterih vidikih vsakdanjega življenja - v šolah, športih in v službah.

Široke geografske razdalje in razlike pomenijo posledično tudi globoke razlike v stališčih in vrednotah po vsej državi. Na primer, tradicionalni New Englander ima popolnoma drugačen pogled na svet, kot prebivalci z juga dežele.

Zdravje in varnost

Pred odhodom malce v dvomih, ko se je vse skupaj začelo je bilo malo turbolentno,potem pa se je začelo najboljše obdobje v mojem življenju! Priporočam vsem,ki ste željni avanture in krajše spremembe. Še enkrat bi se rad zahvalil ekipi STA-ja,super ste!!

Za razliko od mnogih držav, ZDA nima nacionalnega sistema zdravstvenega varstva. Le v skrajnih primerih se nekatere nujne primere in zdravila na recept pokriva z javnimi sredstvi, vendar to ne velja za obiskovalce. Večina Američanov je odvisnih od zasebnih zavarovalnic za klice v sili in zdravstvene pristojbine, državna Informacijska agencija prav tako zahteva, da so vsi obiskovalci zavarovani proti boleznim, izrednimi dogodki in odgovornosti do tretjih oseb.

Zdravstveno zavarovanje CCUSA

Zavarovalna polica CCUSA je popolna, razen v primeru ekstremnih športov, nevarnih nalog na delovnem mestu, in/ali predhodno obstoječih stanj, za čas dela  ne potrebujete nobenega drugega zavarovanja. Zelo pomembno je, da si preberete vse informacije zavarovalnice, ki vam jih posreduje zastopnik pred odhodom iz svoje domovine. To bo zagotovilo, da boste razumeli vaše kritje, kaj storiti v nujnih primerih in kako vložiti zavarovalni zahtevek.

Bolnišnice, klinike in urgentna posredovanja

Če morate obiskati zdravnika, je najbolje, da se prej naročite. Če boste potrebovali takojšnjo pomoč, obiščite urgenco, ki jo priporočajo samo za nujne primere, saj je ponavadi precej drago.

Če vas zdravnik obravnava za nenujne primere, boste morda morali najprej plačati račun in nato vložiti zahtevek pri zavarovalnici za povračilo. Zelo pomembno je, da skrbite za evidence in prejemke vseh zdravstvenih storitev.

Kot v večini držav, bodo medicinski stroški odvisni od zdravnika, vrste objekta in njegove lokacije v državi. V nekaterih območjih v državi, še posebej velikih mestih, bo zdravstvena oskrba bistveno dražja. Ko ste že ustaljeni, je dobra ideja, da si najdete zasebnega zdravnika. Lahko prosite prijatelje ali sodelavce ali pokličite krajevno bolnišnico za priporočila.

"Walk-in clinics" so v zadnjih leti postale zelo popularne, ker so ponavadi cenejše in za ljudi, ki nimajo stalnega zdravnika.

Če ste hospitalizirani v nujnih primerih, se bo navadno bolnišnica obrnila na zavarovalnico. Prosimo, poskrbite, da imate številko police in nujne številke dostopne, tako da lahko najdejo, če je to potrebno.

Zdravila

Če potrebujete zdravila (na primer, zdravilo proti kašlju, uspavala ali poživila), morate imeti vse te proizvode ustrezno zapakirane in označene pred odhodom v domovino. Morate imeti tudi izjavo, ali recept s svojega zdravnika in recept preveden v angleščino.

Po zdravniškem pregledu, boste dobili recept za ustrezno zdravilo in račun, ki ga boste morali poslati zavarovalnici. Za pridobitev zdravil kot so: Walgreens, Eckerd, Publix, Wall-Mart, K-Mart, Winn Dixie … boste morali v lekarno.

Večino časa antibiotikov lahko kupite v obliki tablet, cene se lahko gibljejo od 40 $ do 150 $. Imejte v mislih, niso vsa zdravila in preparati na voljo v Združenih državah Amerike. Kontracepcijske tablete niso brezplačne v Združenih državah in je najbolje, da si jih priskrbite za svoje celotno bivanje, da se izognete dodatnim stroškom.

Zobozdravniki

Zobozdravniki, kot večom splošnih zdravnikov in drugih strokovnjakov imajo zasebne ambulante in so zelo drage. Številne velike bolnišnice povezane z univerzami, imajo zobozdravstvene ambulante, ki so odprte za javnost in so lahko precej cenejše od tistih, ki zaračunavajo za zasebno zdravljenje. V vaši CCUSA zavarovalni polici je vključena samo nujna zobozdravstvena pomoč, tako da se prepričajte in pozanimjte o pristojbinah, preden greste k zobozdravniku.

Bančništvo & Denar

Odpiranje bančnega računa

Če boste želeli odpreti bančni račun, boste potrebovali naslednje dokumente:

1. Vaš potni list

2. Social Security Number

3. Dokaz o tem, kje živite

4. Potrdilo vašega delodajalca

SSN in davki

Da bi zakonito delali v ZDA, morate zaprositi za davčno števiko (Social Security Number - SSN) v najkrajšem možnem času po vstopu v državo. Ta številka je s strani vlade uporabljena za sledenje plačila davkov, in je bistvena oblika identifikacije - Američani prejmejo SSN ob rojstvu!

Ko zaprosite za SSN, boste morali zagotoviti naslov, tako da bo vaša SSN poslana vam.

Davki: Kaj moraš plačati

Kot tuji študent, ki dela v ZDA, boste morali plačati nekaj, vendar ne vseh davkov, ki jih morajo plačati Američani:

Plačate:

1. Federal income taxes

2. State income taxes

3. City income taxes

Ne plačate:

1. Social Security & Medicare Tax (FICA)

2. Federal Unemployment Tax (FUTA)

Po vrnitvi v Slovenijo je obvezna vložitev davčne napovedi na ameriški davčni urad (IRS). Po dosedanjih izkušnjah udeležnci dobijo vrnjeno veliko večino ali celo celoten znesek odtegnjenih davkov.

Za informacije piši na delo@stapotovanja.com ali pokliči 040 822 558.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb