Kam te nesejo krila?

Skoči na zadnjo objavo...

Davčna ugotovila dohodek iz tujine izpred 2 leti - kaj zdaj

Dodan: 21.10.16 @10:45:06

Karje

Gost
Dajte, potrebujem nasvet - 

Ravnokar sem dobila sklep davčne, da sem zaradi stalnega prebivališča v Sloveniji še vedno davčni rezident kljub temu, da sem poslala vsa mozna dokazila, da tu zivim in sem redno zaposlena ze 3 leta, in domov prihajam samo na dopust - najemno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi, prijavljeno prebivalisce iz 2015, potrdilo, da placujem zdravstveno zavarovanje, potrdilo nemskega FURS-a, da sem davcni rezident Nemcije, itd. Ker vem, da so nekateri kljub temu uspeli, me zanima, ce slucajno ves, katera je pravna podlaga za pritozbo? Seveda je odlocba rabila 14 dni, da pripotuje v Nemcijo, tako da se moram do jutri pritoziti, in sem mal zgubljena?!?

hvala!

0     0

xxx

Gost
Ce niste na UE prijavili vsaj zacasnega odhoda v tujino, bo zelo tezko.

Ce tega niste naredili, ste tudi v preksku. Sicer pa vseeno ne razumem, zakaj tega to niste odjavili. Na UE vam to vzame 15 minut casa. Elektronska odjava pa se manj,...

Dokler ne uspete odjaviti davcnega rezidenstva, ste dolzni placevati vse predpisane davke v slo,... 

Verjetno boste morali dokazovati, da niste imeli v sloveniji sredisca interesov. Priporocam, da si dobite dobrega odvetnika. Verjetno vas bo vse skupaj tudi stalo nekaj tisoc eur.

Srecno!

0     0

Rok

Gost
@Karje

 

Kako so te pa nasli? (saj vem da od septembra poteka avtomaticna izmenjava podatkov, pa vseeno). Kje pa so dobili tvoj nemski naslov ce nisi odjavila prebivalisca?

Sprasujem, ker se sam znam znajti v podobni situaciji; zato bi ti bil tudi zelo hvalezen, ce bi nas obvescala o poteku dogajanj oz. kako bo se vse razvijalo.

Hvala vnaprej!

0     0

Obvezno

Gost
Obvezno odjavi stalno prebivalisce - to je pogoj za odjavo. povej jim, da bos odjavila stalno prebivalisce... pooblasti nekoga, da to naredi v tvojem imenu na ue ali pojdi veleposlanistvo ali elektronsko

0     0

Konvencija

Gost
Nimas se na kaj pritozit. Ko izpolnis dohodnino, se pa lahko sklicujes na bilateralno konvencijo med drzavama.

0     0

KarJe

Gost
Hej,

niso me nasli - za 2015 sem podala ugovor na odmero dohodnine, in jim javila, da sem zaposlena v Nemciji. Za 2016 pa sme zelela uveljavljati nerezidenstvo, ker sem ugotovila, da bom ostala tu nekaj casa. Tako da sem se sama javila

Se strinjam, neumno z moje strani, da nisem odjavila prebivalisca (oz. sem ga sele vceraj, online), ampak kot receno, poznam par ljudi, ki so vseeno dobili status, ampak ocitno se je 2015 zakon spremenil - sam kaj, ko ti nihce ne zna zares povedat, kako in kaj. Predvsem uradniki :/

0     0

Neža

Gost
Jaz pa sem od leta 2007 do 2014 imela občasna dela v Angliji. Od 2008 do 2014 sem študirala, 2014 do 2016 sem bila self employed, ampak nikoli nisem toliko zaslužila, da bi plačevala kake davke, če je bilo kdaj kaj s strani Anglije odbito, pa še to minimalno. Za študij pa mi je Anglija dala študentsko posojilo, kar pa še nisem začela odplačevati, ker sedaj sem od Okt 2016 v Sloveniji na socialni podpori, dobila sem jo ene 8x.

Kaj mislite, da je potrebno kaj prijaviti komurkoli?

Kakšno razumevanje imate vi glede tega?

Iz Slovenije pa se v tistem času (leta 2007) nisem odjavila, bila sem vseeno angleški rezident, za kar imam dokazila z naslovi, bančni račun, in pa da sem tam študirala.

Ni se mi pa posvetilo takrat, da bi se morala odjaviti, leta 2007 sem bila malo naivna in mlada in nisem vedela.

Upam, da ima kdo kake odgovore.

Hvala

 

0     0

japelj.

Gost
zakaj pa ste se vrnili v Slovenijo? zaradi socialne pomoci? ne me razumeti narobe, ne zelim biti nesramen, pac pa sprasujem, ker vem da je v Sloveniji beda.

0     0

Neža

Gost
Vrnila sem se zaradi zdravja, izčrpana, ker sem bila v taki situaciji s tremi službami, ki mi niso prinašale kaj dobrega zaslužka, vse sem sproti porabila (ena služba mi je omogočala zastonj bivanje pri družini, drugo sem delala par ur na dan in dobila za hrano, tretja je bila fizično in psihično prenaporna, pa ni bilo vedno strank).

3 mesece sem delala tu v Sloveniji, (3 mesece je bila poskusna doba), a me niso naprej vzeli.

 

 

 

0     0

Natalija

Gost
Pozdravljeni, ker sem sama v podobni zagati bi vas želela povprašati, kako ste rešili situacijo OZ. Ali vas je davčna kontaktirana. Imam podobno zgodbo - Malo manj kot tri leta nazaj sem odšla v tujino, kjer sem delala dve leti in pol, odjavila sem bivališče, ne pa iz fursa - dejansko nisem vedela in ja vem sama sem bila kriva, kaj pa sem spraševala po uradih me noben ni napotil na furs, iskreno sem mislila, da so uprave in uradi med seboj povezani in da je le-to avtomatsko.

0     0
OPOZORILO: STA potovanja ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb