Kam te nesejo krila?

Po stopinjah goril v Ruandi in Ugandi


Highlights: Gorile, Entebbe, Kigali, vulkanski narodni park, Uganda, Ruanda, National Geographic

Ko vodič dvigne roko in nakaže, naj pokleknejo, vsi vedo, zakaj. V bližini se je namreč veličastna gorila ravnokar udobno namestila k obroku. Bi tudi ti rad na lastne oči videl te čudovite ogrožene primate v njihovem naravnem okolju? Sedaj lahko – na 9-dnevnem potovanju po Ruandi in Ugandi se boš srečal z gorilami, šimpanzi  in drugimi opicami in skozi oči človekovih najbližjih sorodnikov spoznal čudeže narave.

  Itinerarij

  Dan 1: Ljubljana - Kigali

  Odhod iz Ljubljane in nastanitev v hotelu. 

  Dan 2: Kigali/Narodni park Volcanoes

  Obišči spominsko obeležje genocida iz leta 1994 in spoznaj žalostno zgodovino Ruande. Nato te čaka sprehod po živahnem mestu Nyamirambo in obisk centra za pomoč ženskam, ki dekletom in ženskam nudi podporo, omogoča izobrazbo in samostojno življenje. Spoznaj katero izmed teh domačink in si oglej, kako uspešno vodijo svoj posel. Po obisku si v centru privošči tradicionalno kosilo, nato pa se razglej še po trgovini, ki ponuja ročno narejene, visoko kvalitetne izdelke. Popoldne boš pot nadaljeval na sever Ruande, kjer se boš ob prihodu namestil v koči, ki se nahaja tik pred narodnim parkom in ponuja čudovit razgled na veličastne vulkane v daljavi. 

  Narodni park Volcanoes meji na parka Virunga v Kongu in Mgahinga Gorilla National Park v Ugandi. Znotraj njegovih meja se nahaja pet izmed osmih vulkanov gorovja Virunga. Vulkanski vrhovi in lokalna višavja so pokrita z bujnim deževnim gozdom in bambusom, ki je priljubljena hrana goril. Čeprav največ pozornosti pritegnejo slavni primati, na območju parka živijo tudi bizoni, zlate opice, hijene, številne ptice in celo sloni.

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 3: Narodni park Volcanoes

  Z rangerjem/vodičem se boš odpravil na pohod po narodnem parku, med katerim boš z malo sreče lahko ugledal nenavadno zlato opico. Ta živahna in radovedna vrsta opice je še bolj ogrožena kot gorske gorile in samo v Ruandi je bila njihova naselitev v naravno okolje uspešna. Po povratku v kočo te čaka kosilo, nato pa sprehod skozi kmetijsko vas Iby'iwacu, kjer so domačini nelegalni lov zamenjali za gojenje ovc. Spoznaj prebivalce in si oglej, kako poteka življenje ruandskega kmeta. Zvečer boš na predavanju podrobneje spoznal gorile. Naučil se boš veliko zanimivega o njihovem vedenju, grožnjah, ki jim pretijo, ohranjanju pa tudi prednostih, ki jih prinaša turizem.

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 4: Narodni park Volcanoes

  Zgodaj zjutraj se boš odpravil v park, kjer se boš sestal z rangerji/vodiči na orientacijskem sestanku. Nato se boš odpravil na pot, ki pa je lahko različno dolga in zahtevna, saj je odvisna od tega, kje se nahaja gorilja družina, ki jo bo tvoja skupina obiskala. Na svetu v divjini živi približno 800 gorskih goril, večina v Ruandi, Kongu in Ugandi. V Ruandi je deset goriljih družin, ki jih lahko obiščejo turisti v skupinah do največ 8 ljudi, obisk pa je zaradi ohranitvenih aktivnosti in zmanjševanja vpliva človeka na njihovo življenje omejen na eno uro. Dotikanje goril je prepovedano (lahko pa se zgodi, da se bo katera dotaknila tebe!), prav tako glasni zvoki in nenadni gibi. Zelo pomembno je, da se člani skupine v vsakem trenutku držijo navodil vodičev.

  Po obisku gorilje družine se boš vrnil v kočo in užival prosto popoldne.

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 5: Narodni park Volcanoes/Narodni park kraljice Elizabete

  Po zajtrku boš prečkal državno mejo v Ugando in pozno popoldne prispel v Narodni park kraljice Elizabete, za katerega so značilne odprte savane, velika močvirnata območja okoli jezera George, prostran gozd Maramagambo na jugovzhodu in gozdnato območje Kyambura.

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 6: Narodni park kraljice Elizabete

  Z rangerjem boš na safariju obiskal Dolino opic (Kyambura), kjer živijo šimpanzi. Čeprav ni mogoče zagotoviti srečanja z njimi, pa se naši najbližji sorodniki pogosto pustijo videti in jih prav nič ne moti, da opazuješ njihov vsakdan. Popoldanski del safarija bo posvečen naravi in drugim prebivalcem parka: občuduj edinstveni ekosistem deževnega gozda v soteski Kyambura in napni oči, kajti prav mogoče je, da ugledaš bizone, slone, divje svinje, svinje bradavičarke, hijene, leoparde in leve. 

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 7: Narodni park kraljice Elizabete

  Nisi imel sreče z ogledom divjih živali? Brez skrbi, čaka te še en dan safarija po parku in iskanja njegovih prebivalcev. Popoldne se vkrcaj v čoln in zapluj po kanalu Kazinga, ki povezuje jezeri George in Edward. Med plovbo boš v vodi in na obali videl jate ptic, povodne konje, srhljive krokodile, plazilce in z nekaj sreče tudi slone in velike mačke. 

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 8: Narodni park kraljice Elizabete/Entebbe

  Po zajtrku se boš odpravil do mesta Entebbe. Na poti se boš ustavil še na ekvatorju in si ogledal, kako se voda na severni in južni polobli vrtinči v različni smeri. Uganda je ena izmed redkih držav na svetu, kjer je možen prehod čez nevidno črto, ki deli Zemljo, zato ne izpusti priložnosti, da se fotografiraš z eno nogo na severni in drugo na južni polobli! Za konec boš obiskal še tradicionalno izdelovalnico bobnov. Oglej si, kako bobne izdelujejo iz živalske kože in lesa ter se prepusti njihovim eksotičnim zvokom.

  Obroki: zajtrk, kosilo

  Dan 9: Entebbe - Ljubljana

  Odhod iz Entebbe in povratek v Ljubljano isti dan.

   

  Kaj je vključeno

  • prevoz ob prihodu,
  • vstopnine v narodna parka,
  • vstopnina v spominsko obeležje,
  • voden ogled goril in vsa potrebna dovoljenja,
  • predavanje o gorilah,
  • ogled zlatih opic in vsa potrebna dovoljenja,
  • voden ogled šimpanzov in vsa potrebna dovoljenja,
  • sprehod do lokalne vasi,
  • safari vožnje v Narodnem parku kraljice Elizabete,
  • vožnja s čolnom po kanalu Kazinga,
  • obisk ekvatorja,
  • obisk delavnice bobnov,
  • zanimivi članki ter uporabni in fotografski nasveti National Geographica pred odhodom in
  • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

    Hrana, bivanje in dodatni stroški

    • 8 nočitev v hotelih.
    • 8 zajtrkov, 7 kosil, 6 večerij
    • Dodatni stroški za hrano: 75-95 €

     Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

     Oddaj povpraševanje

     Koda potovanja: G-DRGNG

     Potovanja

     All we do is travel

     Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

     STA potovanja
     Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

     080 47 42

     info@stapotovanja.com

     Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

     LJUBLJANA
     T: 01/ 439 16 90
     T: 01/ 439 16 91
     M: 041 612 711
     L: Ajdovščina 1, Ljubljana

     ZAGREB
     T: +385 1 488 63 40
     M: +385 99 488 63 40
     F: +385 1 488 63 45
     L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb