Kam te nesejo krila?

Opazovanje goril v Ugandi


Highlights: Uganda, gorile

Si že od nekdaj želiš od blizu spoznati najbolj karizmatične primate: živahne šimpanze in veličastne gorile? Pridruži se nam na tej 8-dnevni dogodivščini v osrčju Afrike! Iz ugandske prestolnice Kampale te bo pot vodila do slikovitega jezera Bunyonyi, kjer se boš pripravil na neverjetno dogodivščino – obisk izredno ogroženih gorskih goril.


Osrednji del tega potovanja je obisk gorilje družine, kar pa zahteva posebno dovoljenje, ki ni vključeno v ceno potovanja, stane pa med 560 in 650 evri. Če se odločiš za to potovanje, se boš po rezervaciji dogovoril za pridobitev in plačilo dovoljenja.


Potovanju lahko ob plačilu dodaš paket aktivnosti, ki vsebuje nekatere izmed najbolj priljubljenih dogodivščin. Če se za paket ne odločiš, imej v mislih, da so te aktivnosti vseeno vključene v urnik potovanja.

Itinerarij

Dan 1: Kampala – Narodni park Murchison Falls

V ugandski prestolnici Kampali boš spoznal vodiče, nato pa te čaka pot do Narodnega parka Murchison Falls. Slapovi Murchison so veličasten pojav na Belem Nilu in so srce narodnega parka, ki je eden najboljših v Ugandi. Ko se boš namestil, ti bo vodič natančno predstavil aktivnosti prihodnjega dne. 

Dan 2: Masindi – Rezervat Budongo

Budongo je največji mahagonijev gozd v celotni vzhodni Afriki in dom največjemu številu šimpanzov v Ugandi. Tukaj naj bi jih živelo tudi do 700. Če imaš paket aktivnosti, te bo lokalni vodič popeljal na sprehod po gozdu, na katerem boste poskusili najti človekove najbližje sorodnike. Nato bo celotna skupina na safari vožnji spoznala še druge prebivalce rezervata.

Dan 3: Kampala

Dopoldne je namenjeno aktivnostim, za katere je dan prej zmanjkalo časa, nato pa je čas za povratek v Kampalo. Prosto popoldne boš izkoristil za raziskovanje tega živahnega mesta, ki leži sredi rodovitnega kmetijskega območja na jugu države.

Dan 4: Jezero Bunyonyi

Bunyonyi je majhno, a izjemno slikovito jezero. Obdano s hribi in polno zelenih otočkov tvori prekrasno pokrajino. Polno je različnih vrst ptic, najbolj znani in tudi najbolj številčni prebivalci jezera pa so vidre. Na tem čudovitem kraju boš preživel noč in se pripravil na zadnji del potovanja.

Dan 5: Jezero Bunyonyi

Gorske gorile so zelo ogrožene. Strokovnjaki sklepajo, da jih je v naravi le še okoli 650. Obisk teh veličastnih živali je odličen način, kako lahko sam pripomoreš k njihovemu ohranjanju in zagotavljanju prihodnosti. Denar, ki ga plačaš za dovoljenje, gre namreč za zaščito goril. Zelo pomembno vlogo pri ohranjanju imajo tudi lokalne skupnosti, ki s spremembo mišljenja in premikom od lovljenja k zaščiti bistveno pripomorejo k zagotavljanju prihodnosti teh veličastnih primatov.

Izdajanje dovoljenj je zelo omejeno, zato od turistov pričakujejo veliko fleksibilnosti, tako da bodi pripravljen na spremembe urnika. Gorile se ne zmenijo za človekove meje, njihov habitat pa obsega Ugando, Ruando in Demokratično republiko Kongo. Če bo le mogoče, bodo vodiči poskrbeli, da boš gorile obiskal v Ugandi, v nasprotnem primeru pa te bodo odpeljali v sosednjo Ruando ali Kongo.

Prosti dan lahko izkoristiš za izlet ali raziskovanje okolice na gorskem kolesu.

Dan 6: Jezero Bunyonyi

Čeprav sta obisku namenjena dva dneva, pa boš dejansko na poti le en dan, eden pa je namenjen pridobivanju dovoljenj in rezervi, da lahko vodiči zagotovijo, da na svoj račun pride celotna skupina, saj ogled goril poteka v skupinah do 6 oseb. Obiskal boš tudi vas Nyombi, kjer živijo pigmejci. Izkoristi to priložnost in spoznaj kulturo in način življenja tega nenavadnega ljudstva.

Dan 7: Kampala in povratek v Ljubljano

Čas je, da se posloviš od goril in pričneš dolgo pot nazaj do Kampale. Ker se boš vrnil v zgodnjih večernih urah, je priporočljivo, da svoje potovanje podaljšaš še za kak dan in si v Kampali zagotoviš dodatno nočitev.Kaj je vključeno

 • safari vožnja v narodnem parku Murchison Falls.

Dodatne aktivnosti

 • ogled šimpanzov v narodnem parku Murchison Falls in
 • obisk pigmejske vasi.

   Hrana, bivanje in dodatni stroški

   • 6 nočitev v šotorih (2 osebi)
   • 5 zajtrkov, 6 kosil, 5 večerij
   • Dodatni stroški: Paket aktivnosti: 164 €, dovoljenje za ogled goril (630-730 $)


   Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi pri nas v agenciji.

   Oddaj povpraševanje
   Koda potovanja: N-NKK

   Potovanja

   All we do is travel

   Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

   STA potovanja
   Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

   080 47 42

   info@stapotovanja.com

   Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

   LJUBLJANA
   T: 01/ 439 16 90
   T: 01/ 439 16 91
   M: 041 612 711
   L: Ajdovščina 1, Ljubljana

   ZAGREB
   T: +385 1 488 63 40
   M: +385 99 488 63 40
   F: +385 1 488 63 45
   L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb