Kam te nesejo krila?

Arktika - v deželi severnega medveda


Highlights: ledene gore, ledeniki, križarjenje, severni pol, severni medvedi, Arktika

Na tem potovanju te na vsakem koraku čakajo nepozabne dogodivščine. Bližnje srečanje z ledenimi gorami in ledeniki, z življenjem bogata polarna divjina: na krovu ladje se podaj na razburljivo raziskovanje skrajnega severa. Lokalne prebivalce – severne medvede, tjulnje, severne jelene in kolonije ptic – lahko zaradi neizprosnih razmer opazuješ le nekaj mesecev na leto.

Itinerarij

Dan 1: Longyearbyen/Spitsbergi

Po prihodu v mesto Longyearbyen na norveškem otočju Spitsbergi (ali Svalbard) te čaka prevoz do ladje G Expedition, kjer se bo pozno popoldne začela tvoja avantura. Prtljago moraš na dogovorjenem mestu oddati med deveto uro zjutraj in opoldnevom. Pri oddaji bo prisoten lokalni predstavnik, ki bo na voljo tudi za vprašanja o mestu in vkrcanju na ladjo. Vsi potniki se boste kot skupina vkrcali ob štirih popoldne. Potni list imej na dosegu roke in ne v prtljagi, saj ta na ladjo pride ločeno.

Dnevi 2—7: Spitsbergi

Začenja se tvoje potovanje po kraljestvu severnega medveda. Da bi ti zagotovili čimveč srečanj z lokalnim živalstvom, te bo ladja popeljala do številnih oddaljenih krajev. Ujeti pogled na polarno lisico, severnega jelena in ptice ni enostavna naloga, a je vredno napeti oči. Če bodo vremenske razmere dovoljevale, bo ladja zaplula skozi fjorde, ki vodijo do ledenikov in ledenih gora. Z ladje boš  opazoval kolonije gnezdečih ptic, lahko pa se vkrcaš v čoln (Zodiac) in ledeno kraljestvo raziščeš še od bližje. To je tudi priložnost, da stopiš na trdna tla, si ogledaš zgodovinsko pomembna mesta in doživiš tundro. Ob tem pa bodi ves čas pozoren na okolico, saj boš morda ugledal ogrožene in redke polarne vrste, pa tudi številne morske sesalce in ptice. Čeprav je celotno otočje dom verjetno najbolj slavnega prebivalca te regije, severnega medveda, boš moral biti za srečanje z njim zelo potrpežljiv in vztrajen.

V začetku sezone je najboljši čas za ogled velikih ledenih ploskev, ki pokrivajo morsko gladino in običajno pomenijo odlične pogoje za opazovanje živali. Kasneje v sezoni lahko ladja premaga večjo razdaljo in tako omogoča raziskovanje celotnega otočja, tudi manj raziskanih regij kot sta Nordaustlandet in Kvitøya ter kontinentalnih robov, kjer s hranili bogata voda privablja veličastne kite.

Vsak dan bo načrtovan tako, da boš imel glede na vremenske razmere in stanje ledu največ od njega. Znotraj otočja so razdalje relativno majhne in morje običajno mirno. V šestih dneh boš imel možnost uživati v neokrnjeni lepoti z ledom prekritega morja, fjordov z dih jemajočim razgledom na okoliške gore in lednikih, ki segajo vse do morja. Če se odločiš za vožnjo s čolnom, boš lahko od blizu videl tjulnje, mrože in spektakularne klife, ki jih poseljujejo ptice.

Na večer zadnjega dne potovanja se bo ladja vrnila v Longyearbyen in se zasidrala pred obalo mesta.

Dan 8: Spitsbergi/Longyearbyen

Na dan odhoda boste imeli vsi potniki z letalskim prevozom na voljo prevoz do letališča Longyearbyen.

 

Kaj je vključeno

 • sedem nočitev na krovu ladje G Expedition,
 • prevoz ob prihodu,
 • ekskurzija z Zodiacom, ki jo vodi izkušena ekipa,
 • predavanja in izobraževalni program,
 • vodoodporni škornji,
 • anorak ter
 • 7 zajtrkov, 6 kosil in 7 večerij.

    Hrana, bivanje in dodatni stroški

    • Kajute s 4, 3 ali 2 posteljami, ali suit (vse s kopalnico in oknom). Kajute imajo dvojni pograd, suit pa večjo posteljo. Vse sobe gledajo na morje.
    • 7 zajtrkov, 6 kosil, 7 večerij

     Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

     Oddaj povpraševanje

     Koda potovanja: G-XVRPNX

     Potovanja

     All we do is travel

     Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

     STA potovanja
     Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

     080 47 42

     info@stapotovanja.com

     Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

     LJUBLJANA
     T: 01/ 439 16 90
     T: 01/ 439 16 91
     M: 041 612 711
     L: Ajdovščina 1, Ljubljana

     ZAGREB
     T: +385 1 488 63 40
     M: +385 99 488 63 40
     F: +385 1 488 63 45
     L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb