Kam te nesejo krila?

Kitajska in Tibet


Highlights: Kitajska, Tibet, Šanghaj, Sečuan, Peking, Jangceng, National Geographic

Razišči nepozaben Peking in opazuj vragolije prikupnih pand v Sečuanu. Spoznaj tibetanski vsakdan, s čolnom zapluj po reki Jangceng, prekolesari mestno obzidje Xi'ana in se znajdi iz oči v oči z glineno vojsko. V dveh tednih odkrij največje skrivnosti te starodavne države, ki se bo nedvomno usedla globoko v tvoje srce!

  Itinerarij

  Dan 1: Peking

  Prihod v Peking kadarkoli čez dan. Do večernega predstavitvenega sestanka izkoristi prosti čas za nabiranje prvih vtisov. Po sestanku te čaka tradicionalna kitajska večerja dobrodošlice s pekinško raco.

  Obroki: večerja

  Dan 2: Peking

  Obišči največje znamenitosti Pekinga. V Prepovedanem mestu in na Trgu nebeškega miru prisluhni zgodbam o vladarjih in njihovih konkubinah, dolgi tradiciji in bogati kulturi. Opazuj, kako se še vedno prisotne tradicionalne vrednote mešajo z moderno tehnologijo in vplivi zahodnega sveta. Oglej si Nebeški tempelj, ki je bil zgrajen v času dinastije Ming in je pravi simbol Pekinga. Na velikem trgu pred barvitim templjem se sprehodi med domačini, ki vadijo vodno kaligrafijo, tai chi, igrajo karte in sprehajajo nenavadne domače živali, kot so črički.

  Obroki: zajtrk

  Dan 3: Peking/Xi'an

  Sprehodi se po 500 let starem delu Kitajskega zidu. Občuduj veličastno arhitekturo enega izmed sedmih čudes svet in čudovit razgled na okoliške hribe. Slavni zid je bil zgrajen v več stopnjah tekom 2000 let in se vije neverjetnih 6000 km od morja proti vzhodu Kitajske. Del zidu, ki ga boš obiskal, se imenuje Mutianyu in je eden najbolje ohranjenih delov zidu iz dinastije Ming. Zvečer se boš vkrcal na vlak in se udobno namestil za nočno vožnjo do mesta Xi'an. 

  Obroki: zajtrk

  Dan 4: Xi'an

  Po prihodu v Xi'an, antično kitajsko prestolnico in postojanko na tradicionalni svileni poti, se usedi na kolo in prekolesari 14 kilometrov mestnih zidov. Zvečer obišči živahno muslimansko četrt in tržnico, svoje brbončice pa lahko razveseliš z najboljšo ulično hrano na Kitajskem. Začinjen goveji ali jagnječji kebab sta pravi lokalni hit!

  Obroki: zajtrk

  Dan 5: Xi'an

  Leta 1974 je kmet ob kopanju vodnjaka slučajno naletel na eno največjih arheoloških najdb stoletja: znamenito glineno vojsko, več kot dve tisočletji staro posmrtno spremstvo velikega vladarja. Preko 8000 glinenih vojakov in na stotine replik konjev in kočij so naredili, da bi varovali grobnico vladarja Qin Shi Huanga. Po ogledu se odpravi do bližnje vasi, kjer so glinene skulpture izkopali, in si privošči odlično kosilo. Zvečer se lahko odločiš za tradicionalno pogostitev, na kateri ti bodo kot nekdaj velikim vladarjem pripravili najboljše lokalne specialitete.

  Obroki: zajtrk, kosilo

  Dan 6: Xi'an/Lhasa

  Zjutraj te čaka let čez spektakularne vrhove himalajskega gorstva do strehe sveta – tibetanske prestolnice Lhase. Po pristanku se boš namestil v hotel, ki bo naslednje tri dni tvoj dom. Popoldan bo minil v sproščenem vzdušju – odpravi se na sprehod po trgu Barkhor in daj telesu čas, da se privadi na nadmorsko višino 3700 metrov.

  Obroki: zajtrk

  Dan 7: Lhasa

  Spoznaj največje znanitosti mesta. Obišči palačo Potala, arhitekturno čudo z izjemno zgodovinsko vrednostjo. Potala je kraj, kjer Dalaj Lame meditirajo in urejajo državne zadeve. Oglej si zlate kipe, tridimenzionalne mandale, antične tekste in predane vernike, ki palačo obiskujejo dan in noč. V medicinskem institutu spoznaj tehnike in tradicijo tibetanskega zdravilstva. Obišči umetniški studio, ki uči tradicionalno tibetansko obliko slikanja, imenovano tangka. Umetniki najpogosteje upodabljajo mandale ali božanstva, zato so ta umetniška dela v budizmu sveta in imajo velik pomen pri učenju in meditaciji.

  Obroki: zajtrk

  Dan 8: Lhasa

  Zadnji dan v Lhasi obišči tempelj Jokhang, duhovno srce Tibeta, in zgodovinski samostan Sera, kjer lahko spremljaš živahne debate med menihi o budističnih doktrinah. Gre za filozofsko prakso z več stoletij dolgo zgodovino. Če si gurman, boš gotovo navdušen nad učno uro kuhanja z lokalnim chefom. Pripravil (in nato pojedel) boš tradicionalne tibetanske cmoke, ki se imenujejo »momo«. 

  Obroki: zajtrk, kosilo

  Dan 9: Lhasa/ Chengdu

  Poslovi se od sušnega tibetanskega platoja in ujemi let do Chengduja, prestolnice province Sečuan. V mestu ti bo vodič razkazal prava nebesa za ljubitelje začimb, zvečer pa te čaka gurmanska dogodivščina – pokušina okusne, a izredno pikantne sečuanske kuhinje.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 10: Chengdu/Chongqing

  Spoznaj verjetno najbolj slavne prebivalce tega dela Azije – pande! Obišči Center za razmnoževanje pand, kjer boš izvedel vse o teh nežnih črno-belih medvedih in jih opazoval pri vsakdanjih vragolijah. Večina še živečih predstavnikov te ogrožene vrste živi v sečunskih gorah. Poleg ikonične pande lahko v centru vidiš še številne druge zanimive vrste. Ne spreglej manj znane, a nič manj prikupne rdeče pande. Po ogledu se boš odpravil na hiter obisk mesta Chongqing, nato pa je čas za vkrcanje na luksuzno rečno ladjo in prvo noč na valovih reke Jangce.

  Obroki: zajtrk

  Dneva 11 in 12: Reka Jangce

  Uživaj v sproščeni plovbi po tretji najdaljši reki na svetu, ki Kitajsko deli na severni in južni del. Plul boš skozi enega izmed geografsko najbolj impresivnih delov rečne struge – Tri soteske. Na voljo so ti različne ekskurzije na kopno in obisk templjev in obzidanih mest, lahko pa ostaneš na ladji in prosti čas izkoristiš za lenarjenje, opazovanje okolice ali pa se udeležiš katere izmed organiziranih aktivnosti na krovu: poskusi se v tai chiju ali kitajski kaligrafiji in si privošči degustacije čajev. Ladijska posadka bo s predstavami poskrbela, da ti na krovu ne bo nikoli dolgčas.

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 13: Reka Jangce/Šanghai

  Zadnji dan plovbe boš (če bodo vodne razmere omogočale) obiskal jez Treh sotesk, impresiven inženirski podvig, nato pa boš ladjo zamenjal za letalo in poletel do Šanghaja.

  Obroki: zajtrk

  Dan 14: Šanghai

  Pred tabo je prosti dan za raziskovanje največjih znamenitosti največjega kitajskega mesta. Obišči spokojne, 400 let stare vrtove Yuyuan. Opazuj zlate ribice v ribnikih in se sprehodi mimo številnih pavilijonov in dvoran. V Šanghajskem muzeju si oglej osupljivo zbirko kitajske umetnosti. Pokukaj v zakulisje slavnih šanghajskih akrobatov – spoznaj njihovo tradicijo ter obišči zanimiv prostor za trening. Kasneje uživaj v edinstveni predstavi, ki združuje tradicionalno kitajsko akrobatiko z najmodernejšo tehnologijo. Nastopajoči v vratolomnih točkah razkazujejo izjemno gibčnost, ravnotežje in moč.

  Obroki: zajtrk

  Dan 15: Šanghaj - Ljubljana

  Tvoja skupinska dogodivščina se je zaključila. Ker je Šanghaj mesto, v katerem kar ne zmanjka obiska vrednih znamenitosti, lahko svoj izlet podaljšaš še za kak dan in še bolje spoznaš utrip azijskega velemesta.

  Obroki: zajtrk

   

  Kaj je vključeno

  • obisk Trga nebeškega miru, Prepovedanega mesta in Nebeškega templja,
  • obisk Kitajskega zidu,
  • vožnja s kolesom po mestnem obzidju Xi'an,
  • orientacijski sprehod po Xi'anski muslimanski četrti,
  • obisk muzeja glinenih vojščakov,
  • orientacijski sprehod po trgu Barkhor,
  • obisk templja Jokhang, palače Potala in Tibetanskega medicinskega instituta,
  • obisk slikarske akademije,
  • obisk samostana Sera,
  • učna ura tibetanske kuhinje,
  • obisk centra za razmnoževanje pand,
  • križarjenje po reki Jangce,
  • obisk jeza Treh sotesk,
  • ogled predstave šanghajskih akrobatov in obisk zakulisja,
  • zanimivi članki ter uporabni in fotografski nasveti National Geographica pred odhodom,
  • notranji leti in
  • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

    Hrana, bivanje in dodatni stroški

    • 10 nočitev v hotelih, 1 nočitev na spalnem vlaku, 3 nočitve na rečnem čolnu (Jangceng)
    • 14 zajtrkov, 4 kosila, 4 večerje

     Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

     Oddaj povpraševanje

     Koda potovanja: G-ACCNG

     Potovanja

     All we do is travel

     Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

     STA potovanja
     Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

     080 47 42

     info@stapotovanja.com

     Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

     LJUBLJANA
     T: 01/ 439 16 90
     T: 01/ 439 16 91
     M: 041 612 711
     L: Ajdovščina 1, Ljubljana

     ZAGREB
     T: +385 1 488 63 40
     M: +385 99 488 63 40
     F: +385 1 488 63 45
     L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb