Kam te nesejo krila?

Mjanmar


Highlights: Mjanmar, Bagan, Mandalaj, jezero Inle

Mjanmar (Burma) je novinec med avanturističnimi destinacijami, zato imaš ob obisku te skrivnostne azijske države občutek, kot da bi stopil na tuj, še nedotaknjen planet. Če nimaš rad tipične turistične gneče, ti Mjanmar omogoča, da v miru občuduješ naravne in človekove mojstrovine tega dela Azije. Razišči skrivnostne ruševine antičnega Bagana, edinstvene plavajoče vrtove jezera Inle in osupljivo palačo Mandalay. Naj ti Mjanmar razkrije svoje skrivnosti!

Oglej si tudi posebno National Geographic potovanje po Mjanmarju.

Itinerarij

Dan 1: Yangon

Let iz Ljubljane ali bližnjih letališč v Yangon. Prevoz do prenočišča. Turo lahko začneš tudi v Yangonu. Na popoldanskem predstavitvenem sestanku boš spoznal svojo skupino in vodiče, do takrat pa imaš prosti čas za raziskovanje mesta.

Dan 2: Yangon/Kyaiktiyo

Dan prični z obiskom čudovite zlate pagode Shwedagon, ki je srce budističnega Mjanmarja. Po ogledu se boš mimo delte reke Sittang odpravil do mesta Kinpun, od koder se vije 10 kilometrov dolga romarska pot na 1200 m visok hrib, na vrhu katerega se nahajata pagoda Kyaikhtiyo in slavna Zlata skala – ogromen granitni balvan, ki stoji ob samem robu prepada in je prekrit z zlatimi lističi. S tradicionalnim avtobusom se odpelji do tabora, od koder te čaka še ura hoje do Zlate skale, na poti pa ti bodo domačini na številnih stojnicah ponujali tradicionalna zdravila in čaje. Po ogledu se boš na vrhu nastanil v hotelu.

Obroki: zajtrk

Dan 3: Kyaiktiyo/Yangon

Zgodaj zjutraj te čaka spust z Zlate skale. Čudovit razgled kar vabi, da narediš nekaj fotografij okolice! Na poti do Yangona se boš ustavil v mestu Bago, kjer si boš ogledal impresiven kip ležečega Bude.

Obroki: zajtrk

Dan 4: Yangon/Mandalay

Ujemi jutranji let do Mandalaya, kjer te čaka raziskovanje antičnih templjev in znamenitosti, kot je Shwenandaw ali Zlati samostan, edina še stoječa zgradba izmed več kot stotih, ki so nekoč krasili to območje. Od tukaj se boš odpravil na ogled pagode Kuthodaw in 729 marmornih plošč, ki so na obeh straneh popisane z budističnimi teksti. Po kosilu te čaka raziskovanje templja Mahamuni, v katerem se nahaja najbolj sveta podoba Bude v državi – tri in pol metra visok Buda Arakan, narejen iz brona in zlatih lističev. Obišči delavnico, v kateri mojstri ustvarjajo z zlatimi lističi in klešejo marmor. Proti večeru se lahko odločiš za vzpon na hrib Mandalay in obisk samostana Shwe Kyin, kjer boš doživel prekrasen sončni zahod.

Obroki: zajtrk

Dan 5: Mandalay

Obišči nekdanjo kraljevo prestolnico Amarapura. Njeno ime v sanskrtu pomeni »čudovito mesto«. Sprehodi se čez največji most iz tikovega lesa na svetu, idilični U Bein, in se povzpni na hrib Sagaing, verski center Mandalaya. Njegova pobočja so vse do reke Iravadi (Irrawaddy) posejana s stotinami belih pagod in samostanov, v katerih živi 3000 menihov. Popoldne se vkrcaj na čoln in opazuj tradicionalne pralke perila ob reki. Pred povratkom v Mandalay se boš ustavil še v vasi Mingun.

Obroki: zajtrk

Dan 6: Mandalay/Bagan

Pred tabo je sproščen dan, ki ga boš preživel ob plovbi po reki Iravadi do antičnega mesta Bagan. S krova ladje opazuj ritem vsakdanjega življenja ob obali.

Obroki: zajtrk

Dan 7: Bagan

Sedmi dan te čaka intenzivno spoznavanje kulture in zgodovine te, nekoč veličastne, civilizacije. Zjutraj se sprehodi po tržnici Nyaung Oo. Pomešaj se med domačine in opazuj njihove navade. Obišči edino zlato pagodo na območju Bagana, imenovano Shwezigon, nato pa se spusti v podzemlje  in si oglej jame Kyanzittha Umin. Sledi prava mala turneja po lokalnih templjih. Ogledal si boš Gubyaukgyi, tempelj v indijanskem slogu s stotinami fresk, ki prikazujejo zgodbe Bude, ogromen tempelj Htilominlo, popoldne pa še templja Manuha in Nanpaya, kjer ne spreglej dovršenih kamnitih gravur. Za konec se sprehodi še po templjih Abeyadama in Lawkananda, si oglej tradicionalno izdelavo baganske lakirane posode in pričakaj sončni zahod v eni izmed pagod. 

Obroki: zajtrk

Dan 8: Bagan

Pred tabo je prosti dan: izkoristi ga za počitek ali pa za nadaljnje raziskovanje te čudovite regije. Če načrtuješ polet z balonom na vroči zrak, je to najboljši dan zanj, vendar moraš dogodivščino rezervirati vnaprej. Sezona poletov je od prvega oktobra do zadnjega marca.

Obroki: zajtrk

Dan 9: Bagan/Kalaw

Potovanje boš nadaljeval do mesta Kalaw z vožnjo po ravnicah, tu in tam posejanih s palmami. Na poti boš obiskal še slikovito Goro božanstev, Popa. Na vrh vodi stopnišče, med 20-minutnim vzponom pa ti bodo družbo delale opice. Popa je impresivna vulkanska skala in dom svetišč, posvečenih Natom, nebesnim bitjem iz lokalne mitologije, in manjših templjev, posvečenih Budi. Pri vzponu boš videl številne stojnice in trgovce z zeliščnimi zdravili. V Kalaw boš prispel proti večeru.

Obroki: zajtrk

Dan 10: Kalaw

Pretegni si noge na izletu po slikovitih hribih in si privošči kosilo. Na svežem in hladnejšem zraku na 1320 m nadmorske višine razišči okolico Kalawa, nekdanje britanske gorske postaje: čudovito pokrajino, plantaže čaja, nasade citrusov in plemenske vasi. Popoldne imaš prosti čas za raziskovanje živahne tržnice ali obisk pagode Hnee s 500 let staro podobo Bude iz bambusa.

Obroki: zajtrk, kosilo

Dan 11: Kalaw/Inle Lake

Avtobus te bo popeljal do spokojnega jezera Inle, ki je dom ljudstvu Intha in njihovim plavajočim vasem in vrtovom. Na poti, ki vodi med polji česna, sezama, zelenjave in številnimi malimi vasicami, te čaka še hiter postanek in obisk veličastnih jam Pindaya, v katerih se bohoti na tisoče različnih podob Bude. Tvoj cilj je Nyaungshwe, vas, ki se nahaja nekaj kilometrov stran od jezera in je bila včasih prestolnica lokalnih kraljev Shan.

Obroki: zajtrk

Dan 12: Inle Lake

S čolnom se zapelji po jezeru in obišči unikatne plavajoče vasi. Poskušaj najti slavne veslače iz plemena Intha, ki veslajo z – nogami! Obiščeš lahko tudi samostan Phaung Daw Oo, ki je sicer odprt za vse, a je le moškim dovoljeno, da na podobe položijo zlate lističe.

Obroki: zajtrk

Dan 13: Inle Lake/Yangon

Po zajtrku boš poletel nazaj v Yangon, kjer imaš popoldan prost za zadnje oglede in nakupovanje v mjanmarski prestolnici. Zvečer se lahko odločiš še za zadnjo skupno večerjo s svojimi sopotniki.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 14: Yangon - Ljubljana

Odhod in let proti Evropi ali pa potovanje nadaljuješ v lastni režiji.

Obroki: zajtrk

 

Kaj je vključeno

 • obisk pagode Shwedagon (Yangon),
 • vstopnica za ogled Mandalaya (vključuje večino znamenitosti v mestu)
 • obisk Zlate skale,
 • obisk Amarapure,
 • obisk hriba Sagaing,
 • voden ogled arheološkega območja Bagan,
 • vožnja s čolnom po reki Iravadi,
 • poldnevni izlet s čolnom po jezeru Inle, ki vključuje ogled plavajočih vasi,
 • obisk stupe Shwemawdaw,
 • izlet s čolnom do mesta Mingun,
 • obisk mostu U Bein,
 • obisk samostana Mahagandayong,
 • obisk meditacijskega centra Sagaing Hills,
 • obisk gore Popa,
 • notranja leta,
 • 12 nočitev v hotelih in ena noč v preprostem penzionu,
 • 13 zajtrkov in
 • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

Hrana, bivanje in dodatni stroški

 • 12 nočitev v hotelih, 1 nočitev v preprostem gostišču.
 • 13 zajtrkov, 1 kosilo, 1 večerja
 • Dodatni stroški za hrano: 210-285 €
 • Letalska karta

Možnost organizacije privatnega potovanja.

  Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

  Oddaj povpraševanje

  Koda potovanja: G-ABCB

  Potovanja

  All we do is travel

  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

  STA potovanja
  Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

  080 47 42

  info@stapotovanja.com

  Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

  LJUBLJANA
  T: 01/ 439 16 90
  T: 01/ 439 16 91
  M: 041 612 711
  L: Ajdovščina 1, Ljubljana

  ZAGREB
  T: +385 1 488 63 40
  M: +385 99 488 63 40
  F: +385 1 488 63 45
  L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb