Kam te nesejo krila?

Nepal


Highlights: Katmandu, Himalaja, Nepal, Anapurna, Chtiwan, treking

Doživi čarobnost pisanih tržnic Katmanduja in spokojnost himalajskih gorskih poti – to 10-dnevno potovanje po Nepalu na zanimiv način združuje najboljše, kar država ponuja. Če si po duši avanturist in te izziv ne prestraši, se odpravil na treking do vznožja gorovja Anapurna. Tvoj trud bo nagrajen z veličastnim razgledom na gore, ki je vreden vsakega napora. Nepal lahko doživiš tudi malo drugače in v terencu raziskuješ oddaljene kotičke narodnega parka Chitwan. Program je poln aktivnosti, na voljo pa so še številne dodatne – kaj praviš na namakanje v naravnih vrelcih? Prepričani smo, da se boš vrnil poln pozitivnih doživetij in spominov na to čudovito deželo.

Itinerarij

Dan 1: Katmandu

Polet z ljubljanskega ali bližnjega letališča preko vmesnega letališča proti Kathmanduju. Turo lahko začneš tudi v Aziji. Po pristanku transfer do hotela, aklimatizacija. Popoldan predstavitveni sestanek, kjer boš spoznal svojo skupino in vodiče, do takrat pa imaš prosti čas za zbiranje prvih vtisov o Nepalu.

Dan 2:  Katmandu

Nepalska prestolnica ponuja številne ogleda vredne znamenitosti, kot sta trg Durbar in kraljevsko mesto Bhaktapur, oba z Unescovega seznama svetovne dediščine. Zanimiv je tudi projekt Sisterhood of Survivals, v okviru katerega pomagajo rehabilitirati žrtve trgovine z ljudmi. Lokalne ženske, ki v projektu sodelujejo, te lahko naučijo pripraviti momose, tradicionalne nepalske cmoke. Stupa Bodhnath je največje budistično svetišče na svetu, Pashupatinath pa najslavnejši hinduistični tempelj v državi, ki leži na bregu svete reke Bagmati.

Dan 3: Katmandu/Pokara

Zapusti živahno prestolnico in se z avtobusom odpelji do čudovite Pokare, med potjo pa občuduj veličasten pogled na gorovje Anapurna. Ko prispeš na cilj, si lahko ogledaš tempelj Brindabasim, ki bdi nad mestom. Nato si lahko privoščiš počitek v kavarni, najameš čoln in odveslaš na sredino jezera, ali pa na številnih tržnicah in v trgovinicah nakupiš nepalske in tibetanske spominke.

Dan 4: Pokara/Ghandruk

Obuj pohodniške čevlje – pred tabo so trije dnevi trekinga skozi odmaknjene gorske vasice in čudovito pokrajino, vredno vsake kapljice potu. Potovanje pa ni le paša za oči, ampak tudi izjemno kulturno doživetje. Srečal boš namreč številne lokalne skupnosti in vsaka ima svoje navade in tradicije. V neokrnjenem gorskem okolju boš tako spoznal tople in gostoljubne domačine, ki na gorskih pašnikih gojijo jake in koze. Ne izpusti priložnosti za obisk številnih templjev in samostanov. Tvoja pot bo polna enkratnih naravnih bogastev: prečkal boš ledene reke, široke ravnice in visoke gorske prelaze. Za piko na i pa se na koncu nagradi še z namakanjem v vročih naravnih vrelcih!

Dan 5: Ghandruk/Landruk

Po zajtrku se odpravi na približno štiri ure trajajoč pohod ob vznožju gora od Ghandruka do Jhinu Danda, kjer bo postanek za počitek. Popoldne te bo po približno treh urah hoje slikovita gozdna pot pripeljala do vasi Landruk.

Dan 6: Landruk/Dhampus

Zadnji dan trekinga te čaka pet ur hoje do Dhampusa. Na poti občuduj prekrasno pokrajino in spoznaj prijazne domačine, ki ti bodo povedali več o življenju v teh oddaljenih območjih.

Dan 7: Dhampus/Narodni park Royal Chitwan

Po zaključku trekinga te čaka vožnja skozi regijo Terai do narodnega parka Chitwan. Dan boš preživel v delu parka, ki se imenuje Terai Terai (»vlažna zemlja«), gre pa za pas močvirnatih travišč, savan in gozdov ob vznožju Himalaje.

Dan 8: Narodni park Royal Chitwan

Če si zelo naučakan, se lahko že zgodaj zjutraj odpraviš raziskovati park. Morda boš imel srečo in opazil izmuzljivega tigra. Nato te čaka voden poldnevni sprehod po parku. Prosti čas izkoristi za vožnjo s kanujem ali opazovanje ptic. Regija Terai-Duar je dom ogroženemu indijskemu nosorogu, slonom, bengalskim tigrom, medvedom, leopardom in drugim divjim živalim. Narodna parka Royal Chitwan in Royal Bardia namenjata velik del zaščitenega območja za habitate teh ogroženih živali, zato tukaj domuje velik delež še živečih nosorogov in tigrov v Južni Aziji.

Dan 9: Narodni park Royal Chitwan/Katmandu

Po dnevih, polnih dogodivščin, te čaka povratek v nepalsko prestolnico. Po prihodu izkoristi prosto popoldne za raziskovanje mesta. Med drugim lahko obiščeš Swayambhunath ali opičji tempelj. Ime je dobil zaradi velikega števila teh pretkanih živali, ki v njem živijo. Pazi na svoje stvari, saj tempeljske opice turistom rade izmikajo priboljške!

Dan 10: Katmandu - Ljubljana

Odhod v Evropi ali nadaljevanje potovanja po Aziji.

 

Kaj je vključeno

 • voden ogled Katmanduja,
 • kosilo v okviru projekta Sisterhood of Survivors,
 • voden ogled kraljevskega mesta Bhaktapur,
 • treking na območju gorovja Anapurna (3 dni),
 • 4x4 safari v narodnem parku Chitwan in
 • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

  Hrana, bivanje in dodatni stroški

  • 6 nočitev v hotelih, 3 nočitve v teahouse lodges.
  • 1 kosilo
  • Dodatni stroški za hrano: 290-380 €
  • Letalska karta

   Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

   Oddaj povpraševanje

   Koda potovanja: G-ANNA

   Potovanja

   All we do is travel

   Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

   STA potovanja
   Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

   080 47 42

   info@stapotovanja.com

   Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

   LJUBLJANA
   T: 01/ 439 16 90
   T: 01/ 439 16 91
   M: 041 612 711
   L: Ajdovščina 1, Ljubljana

   ZAGREB
   T: +385 1 488 63 40
   M: +385 99 488 63 40
   F: +385 1 488 63 45
   L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb