Kam te nesejo krila?

Tibet


Highlights: Peking, Kitajska, Tibet, Himalaja, Mount Everest

To potovanje po Aziji ti približa enega najbolj odmaknjenih delov sveta. Bodi del lokalnih ritualov in preizkusi svoje pogajalske spretnosti na tržnicah. Iz modernega Pekinga odpotuj v preteklost in slikovito podeželje Tibeta. Občuduj veličastno palačo Potala, odmaknjene samostane in se prebudi ob pogledu na Mount Everest. Lokalni vodiči ti bodo pokazali skrite bisere regije in poskrbeli, da ti bo potovanje ostalo v spominu še dolgo potem, ko boš sestopil s strehe sveta.

Itinerarij

Dan 1: Peking

Prihod kadar koli čez dan. Transfer do hotela. Na predstavitvenem sestanku boš spoznal svojo skupino in vodiče, do takrat pa imaš prosti čas za raziskovanje mesta.

Dan 2: Peking

Dopoldne je rezervirano za ogled enega izmed sedmih svetovnih čudes – Kitajskega zidu. Pozno popoldne imaš prosto za raziskovanje na lastno pest. Ogledaš si lahko kung fu spektakel menihov iz znamenitega templja Shaolin, tradicionalno kombinacijo glasbe, petja, plesa in akrobatike v operni predstavi ali vratolomne podvige pekinških akrobatov.

Dneva 3 - 4: Peking/Lhasa

Čaka te voden ogled Prepovedanega mesta in Trga nebeškega miru, zvečer pa se boš vkrcal na trans-tibetanski vlak do Lhase. Potovanje traja 48 ur, čas pa lahko preganjaš z opazovanjem okolice, ki se ob vzponu na tibetanski plato popolnoma spremeni pred tvojimi očmi.

Dan 5: Lhasa

Po večernem prihodu v Lhaso si boš pretegnil noge na orientacijskem sprehodu po mestu, tvoje telo pa se bo začelo privajati na nadmorsko višino.

Dnevi 6 - 8: Lhasa

Pred tabo so trije dnevi, namenjeni raziskovanju Lhase in okolice. Obišči trg Barkhor, tempelj Jokhang, veličastno palačo Potala in samostan (izbiraš lahko med samostanoma Sera in Drepung). Prosti čas izkoristi za skok do lokalne tržnice ali pa za uživanje ob skodelici toplega čaja.

Dan 9: Lhasa/Gyantse

Tvoje potovanje se nadaljuje z vožnjo do mesta Gyantse, ki je prava dogodivščina že sama po sebi: prečkaš namreč kar tri prelaze na nadmorski višini več kot 5000 m in slediš obali čudovitega jezera Yamdrok Tso.

Dan 10: Gyantse/Tingri

Obišči dve znamenitosti, ki imata v tibetanskem budizmu pomembno mesto: samostan Pelkor Chode, ki predstavlja center mesta Gyantse, in Gyantse Kumbum (ime pomeni 100.000 podob), 8 nastropij visoko zgradbo, ki v sebi skriva navidezno nešteto majhnih kapelic, polnih budističnih podob: Buda, demoni, zaščitniki in svetniki. Po ogledih boš nadaljeval pot do mesta Shegar.

Dan 11: Tingri/Rongpu Si

V mestu Shegar, ki je administrativni center tibetanskega okrožja Tingri, boš zjutraj obiskal samostan Shegar Dzong, nato pa te čaka pot do še enega samostana, ki se imenuje Rongbuk. Vožnja do njega je prav razburljiva, saj se boš vzpel na 5000 m nadmorske višine in boš le 7 km nižje od baznega tabora najvišje gore na svetu, Mount Everesta. Kot si lahko predstavljaš, je razgled od tukaj preprosto spektakularen.  

Dan 12: Rongpu Si/Shigatse

Vožnjo do mesta Shigatse izkoristi za počitek. Shigatse je drugo največje tibetansko mesto in sedež Panchen Lame, ki je po pomembnosti takoj za Dalai Lamo. Če bo čas, se lahko sprehodiš med tržnicami mestnega bazarja in se pridružiš množicam pri večerni kori (»revolucija« v tibetanščini), romanju okoli samostana.

Dan 13: Shigatse/Lhasa

Pred povratkom v Lhaso si oglej še samostan Tashilunpo. Ta masivni kompleks dnevno obišče na stotine vernikov, v njegovi kapeli pa se nahaja impresiven, 26 metrov visok poznačen kip Bude.

Dan 14: Lhasa/Katmandu

Čaka te prevoz do letališča in polet iz Lhase do nepalske prestolnice Katmandu. Po prihodu boš imel prosti čas za ogled mesta.

Dan 15: Katmandu

Odhod ob poljubnem času.

 

Kaj je vključeno

 • vožnja s trans-tibetansko železnico,
 • orientacijski sprehod po Lhasi,
 • vstopnina v palačo Potala,
 • obisk samostana Sera ali Drepung,
 • vstopnina v tempelj Jokhang,
 • obisk Pelkor Chode, Gyantse Kumbum in templja Tashilhunpo,
 • obisk templja Shegar Dzong,
 • vstopnina in izlet v narodnem parku Everest,
 • notranji let,
 • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

   Hrana, bivanje in dodatni stroški

   • 11 nočitev v hotelih, 1 nočitev v deljenih sobah, 2 nočitvi na nočnem vlaku.
   • 4 zajtrki
   • Dodatni stroški za hrano: 320-415 €
   • Letalska karta

    Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

    Oddaj povpraševanje

    Koda potovanja: G-ACTA

    Potovanja

    All we do is travel

    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

    STA potovanja
    Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

    080 47 42

    info@stapotovanja.com

    Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

    LJUBLJANA
    T: 01/ 439 16 90
    T: 01/ 439 16 91
    M: 041 612 711
    L: Ajdovščina 1, Ljubljana

    ZAGREB
    T: +385 1 488 63 40
    M: +385 99 488 63 40
    F: +385 1 488 63 45
    L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb