Kam te nesejo krila?

Kuba - družinska avantura


Highlights: Kuba, Havana, Viñales, Soroa, Bay of Pigs, Playa Larga, Cienguegos, Trinidad, družinska avantura

Od polj tobaka in ribiških vasic, do spomenikov revoluciji in rajskih plašč - Kuba je rojstni kraj ene najbolj zanimivih kultur na svetu. Oglejte si načete fasade kolonialnih zgradb, spoznajte domačine s cigarami v ustih in se z nogami potopite v pesek osamljene plaže. Doživite Kubo v vsej njeni slavi in odkrijte njene barve, hrano in kulturo.

  Itinerarij

  Dan 1: Havana

  Bienvenidos a Cuba! Dobrodošli na Kubi!

  Prvi dan je dan prihodov, ko se nam pridružijo družine s celega sveta. Če prispete zgodaj, je Havana odlično mesto za raziskovanje

  Havana je eno najlepših kolonialnih mest v Amerikah, z ozkimi ulicami, širnimi trgi in veličastno špansko arhitekturo. Mesto ima pridih minule slave, z barvo, ki se lušči s fasad, ter z ameriškimi avtomobili iz 50. in 60. let.

  Dan 2: Vinales

  Po zajtrku se odpravimo na 200 kilometrov dolgo pot proti zahodu v Vinales. Prečkali bomo pokrajino polno sladkorne pese, plantaž tobaka in visokih palm. Na poti se bomo ustavili v Soroi in se sprehodili do bližnjega slapu.

  Nadaljevali bomo proti severu po razgledni poti v Sierro de los Organos, kjer se nahaja zaspana vasica Vinales.

  Obroki: zajtrk

  Dan 3: Vinales

  Dolina Vinales se lahko pohvali z eno najstarejših formacij na Kubi - mogočni mogotes, stožci iz apnenca, ki segajo v višino do 300 metrov.

  Kraški teren je podoben tistemu na južnem Kitajskem ali Vietnamu, še posebej, ko zgodaj zjutraj dolino pokrivajo meglice. Razgled olepšajo še volovi, ki delajo na poljih, ter vonj tobaka v zraku.

  Odpravili se bomo na voden sprehod po bogati pokrajini, da pobližje spoznamo kmečko življenje. Morda se ustavimo tudi na eni od kmetij.

  Popoldne bomo obiskali Cuevo del Indio, mogočno jamo iz apnenca, ki so jo včasih naseljevali lokalni domorodci. Skozi drugi del jame teče reka, na kateri se bomo vkrcali na čoln, ki nas bo odpeljal nazaj na beli dan. Ob mraku se iz jame tisoče netopirjev odpravi na lov.

  Obroki: zajtrk

  Dan 4: Soroa

  Dan začnemo z zajtrkom in nadaljujemo z uro in pol dolgo vožnjo do Soroe. Soroa je poznana pod vzdevkom "Mavrica Kube" - gre za čudovit kos narave, ki se skriva med gorami, kjer je precej manj vroče kot kjer koli drugje na Kubi.

  Dež tu spodbuja rast visokih dreves in orhidej, ki privabljajo različne vrste ptic. Odpravili se bomo na prijeten sprehod do slapu, kjer se boste lahko osvežili v bistrem tolmunu.

  Noč bomo preživeli na vasi, kjer nas bodo pogostili prijazni domačini.

  Obroki: zajtrk

  Dan 5: Playa Giron

  Pot nas danes vodi mimo polotoka Zapata do Playe Large, ki se nahaja v bližini znamenitega Bay of Pigs, kjer so se leta 1961 izkrcali kubanski izgnanci in se skušali pod vplivom agencije CIA zoperstaviti revoluciji. Na obali Playa Giron majhen muzej proslavlja neuspel podvig Američanov.

  Noč preživimo pri domačinih v bližini te čudovite karibske plaže, kjer vas čaka priložnost za snorklanje ali poležavanje.

  Obroki: zajtrk

  Dan 6: Cienfuegos

  Čas Cienfuegosa se skriva v evropskem vplivu na center mesta, kjer boste našli široke bulvarje kot v Parizu.

  Vzdušje v mestu je navdihnilo najbolj znanega pevca "sona", da je napisal besedilo "Cienfuegos je mesto, ki ga imam najraje!". Popoldne nas čaka tura mesta, na kateri obiščemo znamenito slaščičarno Coppelia - častimo sladoled!

  Obroki: zajtrk

  Dan 7: Trinidad

  Čaka nas ena ura vožnje do Trinidada, ki je za marsikoga vrhunec kubanske pustolovščine. To je najbolj ohranjeno kolonialno mesto, ki je polno prijaznih in razigranih domačinov.

  Mesto se je začelo razvijati v času sladkorne mrzlice in bogastvo, ki ga je prinesla industrija, je razvidno še danes: veličastne graščine, pisane javne zgradbe, železni okrasi ter tlakovane ulice. Trinidad je tudi pomembno versko središče, med drugim za Santerio, ki je ena izmed afrokubanskih religij, sorodna z vudujem.

  Obroki: zajtrk

  Dan 8: Trinidad

  Zadnji dan v Trinidadu. Odpravili se bomo na poldnevni pohod do slapu Salto de Javira, kjer se boste lahko osvežili v naravnem tolmunu. Čaka nas tudi izlet na Playo Ancon, ki je klasična karibska plaža - smisel življenja je le ležanje na plaži.

  Obroki: zajtrk

  Dan 9: Havana

  Danes se iz Trinidada odpravimo proti Havani, s postankom v Santa Clari. To je prvo večje mesto, ki ga je leta 1958 osvobodila Castrova vojska. Mesto krasi več spomenikov, ki obeležujejo pomembno obdobje kubanske zgodovine, vključno z mavzolejem Che Guevare, ki ga tudi obiščemo.

  V Havano prispemo popoldne in se odpravimo k družini, kjer bomo preživeli preostale noči potovanja.

  Obroki: zajtrk

  Dan 10: Havana

  Danes nas čaka voden ogled stare Havane, ki je odlično ohranjena in je postala del svetovne dediščine leta 1982. Ulice krasi kolonialna arhitektura, trdnjave iz 16. stoletja ter mnoge cerkve. Obiskali bomo tudi katedralo San Cristobal de la Habana, ki jo je pisatelj Alejo Carpentier opisal kot "glasbo ujeto v kamen", palačo Palacio de los Marqueses de Aguaas Claras (sedaj restavracija) ter trg Plaza de Armas, kjer stoji spomenik Manuela de Cespedesa, enega izmed vodij gibanja za neodvisnost.

  Obiščemo tudi trg revolucije, Miramar in Malecon na turi z ameriškimi starinskimi avtomobili.

  Obroki: zajtrk

  Dan 11: Havana

  Potovanje se zjutraj zaključi z zajtrkom. Lahko se odpravite nazaj v Slovenijo ali pa nadaljujete potovanje po Amerikah.

  Obroki: zajtrk

  Kaj je vključeno

  • Vinales - orientacijski sprehod
  • Vinales - Cueva del Indio (obisk jame s čolnom)
  • Vinales - voden sprehod po dolini
  • Soroa - sprehod do slapu
  • Caleta Buena - snorklanje
  • Cienfuegos - Coppelia ice cream parlour
  • Cienfuegos - vodena tura
  • Trinidad - orientacijski sprehod
  • Trinidad - poldnevni izlet na plažo Ancon
  • Trinidad - pohod do slapu El Nicho
  • Santa Clara - obisk Che Guevara mavzoleja in muzeja
  • Havana - voden ogled stare Havane
  • Havana - tura s starinskimi ameriškimi avtomobili

  Hrana, bivanje in dodatni stroški

  • 9 nočitev v gostiščih, 1 nočitev v hotelu
  • 10 zajtrkov

   Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi pri nas v agenciji.

   Oddaj povpraševanje

   Koda potovanja: I-QUFA

   Potovanja

   All we do is travel

   Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

   STA potovanja
   Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

   080 47 42

   info@stapotovanja.com

   Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

   LJUBLJANA
   T: 01/ 439 16 90
   T: 01/ 439 16 91
   M: 041 612 711
   L: Ajdovščina 1, Ljubljana

   ZAGREB
   T: +385 1 488 63 40
   M: +385 99 488 63 40
   F: +385 1 488 63 45
   L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb