Kam te nesejo krila?

Pireneji - družinska avantura


Highlights: Andora, Soldeu, Siscaro, Cortals, Incles, družinska avantura

Postavite svojo družino pred izziv nepozabnega tedna adrenalinskih aktivnosti v Pirenejih. Iz Soldeuja se bomo odpravili po Andori in v Španijo, novim dogodivščinam naproti. Naj vam pohodi in kolesarski izleti vzamejo sapo, nato pa se osvežite z raftanjem na divjih vodah. Izkoristite enkratno lokacijo in raziščite bližnje vasice s konji ali se odpravite lovit ribe na jezera v okolici. To bo vsekakor teden, ki ga ne boste pozabili.

  Itinerarij

  Dan 1: Soldeu

  Dobrodošli v Andori! Pustolovščina se začne z uvodnim sestankom ob 18. uri. Andora se nahaja na južnih pobočjih Pirenejev, med Francijo in Španijo, in meri zgolj 25 x 30 kilometrov, s povprečno nadmorsko višino 1.996 metrov. Čeprav majhna, se država lahko pohvali s čudovito pokrajino in je enkratno izhodišče za aktiven teden v gorah.

  Dan 2: Rezervat Siscaro

  Začnemo z izletom v gore - 30 minut vožnje nas pripelje v Port Envalira, ki je najvišji cestni prelaz v Evropi in s svojimi 2.408 metri povezuje El Pas de la Casa s preostankom Andore. Izhodišče pohoda se nahaja na 2.500 metrih, od koder nas čaka kratek 100 metrski vzpon na vrh Pic Maia. Na tej višini so razgledi fenomenalni. Preostanek dneva bomo preživeli na pohodu čez greben, ki je večinoma položen, zato enkraten, da se privadite na hojo. Na poti se bomo ustavili pri jezerih Siscaro, ki so na vroč dan enkratna za plavanje. Vrnemo se okoli 15. ali 16. ure, tako da boste imeli dovolj časa za sprostitev na soncu, kolesarski izlet ali namakanje v termah.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 3: dolina Cortals

  30-minutna vožnja nas pripelje v dolino Cortals, kjer bo vaša družina dan izkoristila za aktivnosti. Na pol poti skozi dolino boste zajahali kolesa za izlet po položni poti do jezera Engolasters. Ob jezeru je na voljo ogromno zabavnih poti za vse nivoje, lahko pa se preprosto sprostite v baru ob jezeru. Po kolesarjenju se lahko lotite zahtevnega 3-kilometrskega vzpona po asfaltni poti do piknik prostora, ki služi kot del poti španske kolesarske dirke. Za kosilo se boste ustavili na pirenejskem travniku, po kosilu pa boste prekolesarili do vrha doline. Po prečkanju visečega mostu, je na vrsti divji spust z višinsko razliko 800 metrov do Encampa. Če vas kolesarjenje ne zanima, se lahko po poteh odpravite tudi peš ali z največjo gondolo v Evropi.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 4: prosti dan

  Četrti dan si lahko sami izberete aktivnosti, ki jih ponuja Andora. Morda boste šli jahat ali pa obiskat termalne vrelce La Caldea. Če ste bolj pustolovski, se lahko odpravite na zip line med drevesnimi krošnjami ali pa na kanjoning. Če vas ni strah višin in imate dobro kondicijo, greste lahko plezat po vii ferrati. Če kolesarjenja še nimate dosti, je tudi to odlična opcija. Lahko pa se zgolj sprostite, uživate na soncu ali pa greste po duty free nakupih.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 5: raftanje

  Prečkajte mejo in se odpravite v Španijo preko gorskega prelaza Port de Canto skozi mediteransko pokrajino, vendar še vedno na 1000 metrih nadmorske višine. Nadaljujte v vas Sort, kjer vas bodo opremili z neoprenom, čeladami, rešilnimi jopiči in vesli. Čaka vas kar 14 kilometrov raftanja po reki Noguer, ki spada v top 5 najboljših rek za raftanje v Evropi, predvsem zaradi daljših, a ne pretežkih smeri, in zaradi več izstopnih topočk. Ko končate, se lahko osvežite na bazeni ali v baru pred odhodom nazaj v Soldeu.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 6: Železna cesta

  Odpravite se v dolino Ordino, ki je eden najlepših delov Andore. Na vrhu doline na 2000 metrih boste dobili kolesa in čelade ter se z vodičem odpravili po stari železni cesti. Poti vas bodo vodile skozi dolino, mimo starih rudnikov in plavžev, nazaj v vasico Ordino. Sledili boste makadamu, vendar brez skrbi, poti niso zahtevne. Po počitku se boste z vozilom odpeljali v Col de Beixalls na 1800 metrih, od koder se boste spustili po 8 kilometrski poti v Encamp. Skozi cel dan vas bo spremljalo vozilo, zato vožnja s kolesom ni nujna. Od cilja boste v 15 minutah nazaj v hotelu, kamor boste prispeli med 17. in 18. uro.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 7: dolina Incles

  Odpeljite v bližnjo dolino Incles, kjer se začne današnji pohod. Pot nas vozi skozi gozdove, kjer lahko ugledamo čudovite rože, rododendron v juniju, divje jagode poleti in divje gobe v septembru. Ko dosežemo planino na gozdni meji na 2000 metrih, pot postane bolj položna ter nas vodi do jezer Querol in Salamander, ob katerih se pasejo gorski konji. Nadaljujemo do jezera Cabana Sorda, ki leži pod polkrožnim skalnatim amfiteatrom in je enkratna postojanka za kosilo. Vneti pohodniki lahko nadaljujejo pot do vrha na 2600 metrih, ki vam nudi razgled nad dolino iz ptičje perspektive. Če boste ostali pri jezeru, se lahko osvežite s plavanjem ali opazujete ribiče, ki lovijo gorske postrvi. Po kosilu se spustite po travnatih pobočjih do vrha doline, od koder se lahko v hotel odpravite peš ali pa z vozilom.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 8: dan za odhod

  Potovanje se zjutraj zaključi z zajtrkom. Lahko se odpravite nazaj v Slovenijo ali pa nadaljujete potovanje po Španiji ali Franciji.

  Obroki: zajtrk

  Kaj je vključeno

  • pohod v Pirenejih,
  • pohod ob jezerih Pessons,
  • izlet s kolesom,
  • dolina Cortals,
  • stara pot tihotapcev,
  • raftanje,
  • dnevni izlet s gorskimi kolesi,
  • pohod po dolini Incles,
  • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

    Hrana, bivanje in dodatni stroški

    • 7 nočitev v hotelih
    • 7 zajtrkov, 6 večerij

     Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi pri nas v agenciji.

     Oddaj povpraševanje

     Družinske avanture so namenjene skupinam, ki potujejo z otroki od 6. do 17. leta. Vaša skupina mora vključevati vsaj enega otroka, da lahko rezervirate družinsko potovanje in vsak mladoletnik mora potovati v spremstvu odrasle osebe. Itinerar je zastavljen tako, da upošteva potrebe cele družine.

     Koda potovanja: I-AAFP

     Potovanja

     All we do is travel

     Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

     STA potovanja
     Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

     080 47 42

     info@stapotovanja.com

     Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

     LJUBLJANA
     T: 01/ 439 16 90
     T: 01/ 439 16 91
     M: 041 612 711
     L: Ajdovščina 1, Ljubljana

     ZAGREB
     T: +385 1 488 63 40
     M: +385 99 488 63 40
     F: +385 1 488 63 45
     L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb