Kam te nesejo krila?

Spoznaj vzhodno Evropo: Romunija, Moldavija, Ukrajina in Madžarska

 

Highlights: Romunija, Bukarešta, Voronet, Ukrajina, Karpati, Moldavija, Kišinjev, Arad, Madžarska, Bukovina, Pridnjestrska republika, Gavgazija

Vzhodna Evropa skriva ogromno zanimivih kotičkov, ki te bodo očarali. Pot te bo vodila po Romuniji, Moldaviji, Ukrajini in Madžarski, od neokrnjene narave in veličastnih gradov do razgibanega dogajanja v mestnih središčih. Spoznal se boš tako z umetnostjo kot tudi lokalnim življenjem domačinov, obiskal destilarno brandyja in staro vinarno, se sprehodil po velikih mestih in tudi manjših vasicah. Med drugim boš izvedel, od kod izhaja Kralj Matjaž, obiskal Pridnjestrsko republiko in Gavgazijo, letovišče ob Črnem morju ter se zapeljal po reki Donavi. Vzhod Evrope boš spoznaval v družbi prijetnih sopotnikov, vodič pa bo govoril v slovenskem jeziku. V Romunijo, začetno točko našega skupnega raziskovanja, boš odpotoval z letalom, nazaj pa se počasi vračal z avtobusom. Pridruži se naši vzhodnoevropski pustolovščini!

Itinerarij

Dan 1: Slovenija/Romunija/Cluj Napoca

Popoldan bo avtobus potnike pobral v Celju, Ljubljani in Novi Gorici ter se podal na letališče Treviso, od koder boš poletel do mesta Cluj Napoca v Romuniji. Pristali bomo zvečer, zato se boš s skupino najprej odpravil do hotela. Večer pa lahko izkoristiš za samostojen sprehod po mestnem središču.

Obroki: večerja

Dan 2: Cluj Napoca/Sighetu Marmaţiei

Najprej boš spoznal mesto Baia Mare, nato pa nadaljeval do Sapante, kjer boš obiskal nekoliko nenavadno znamenitost tega kraja, ki privablja mnogo obiskovalcev: veselo pokopališče. Zakaj veselo? Pozitivno podobo naj bi pokopališču dajali veliki leseni nagrobniki, ki so okrašeni v pisanih barvah. Na njih so upodobljeni komični motivi, ki pripovedujejo o življenju pokojnika. V tem majhnem mestecu si boš ogledal tudi znamenito leseno cerkev. Potem pa boš z avtobusom pot nadaljeval do mesta Sighetu Marmaţiei.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 3: Karpati/Iasi

Podal se boš po slikoviti panoramski cesti skozi osrčje Karpatov, pot bo obšla tudi zgodovinsko deželo Bukovino, ki je razdeljena med Romunijo in Ukrajino. Občudoval boš lahko enega najslikovitejših samostanov na svetu, Voronet, ki je zaradi poslikav dobil tudi vzdevek »Sikstinska kapela Vzhoda«. Nato se boš zapeljal tik ob mejo z Moldavijo, čas je namreč, da obiščeš nekdanjo romunsko prestolnico Iasi. To je lepo tradicionalno mesto, eno najstarejših v Romuniji. Pred tabo je pester dan: podal se boš na panoramski ogled mestnih znamenitosti, si ogledal čudovito palačo Roznoveanu, najstarejše narodno gledališče v Romuniji, cerkev Svetega Nikolaja, ki je bila zgrajena v času Štefana Velikega, Metropolitansko katedralo in Cerkev treh hierarhov. Sledi namestitev v hotelu, zvečer pa se lahko samostojno sprehodiš po mestnem jedru in obiščeš kavarne ter pube.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 4: Iasi/Moldavija/Kišinjev

Danes vstopaš v novo državo, Moldavijo. Cel dan bomo namenili raziskovanju glavnega mesta Kišinjeva. Sprehodil se boš mimo vladne palače, parlamenta, si ogledal ortodoksno katedralo Kristusovega rojstva ter predsedniško palačo. Občudoval boš lahko tudi »Holy Gates«, sveta vrata, ki veljajo za moldavski slavolok zmage. Ustavili se bomo še na lokalni tržnici in se po parku napotili do spomenika Štefana III Velikega, moldavskega princa, ki je vladal v 15. stoletju in državo uspešno branil pred Madžari, Poljaki in Otomanskim imperijem. Za konec dneva pa še malo umetnosti: podal se boš po Aveniji klasične moldavske književnosti in si ogledal kipe romunskih in moldavskih avtorjev ter družbenih osebnosti. Po večerji te čaka še nočni svet prestolnice.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 5: Kišinjev/Tiraspol

Zapeljali se bomo čez reko Dnjester v Pridnjestrsko republiko, nepriznano in zadnjo sovjetsko republiko, ki leži med reko Dnjester in Ukrajino ter deluje ločeno od Moldavije. Pot bomo nadaljevali do otomanske utrdbe iz 16. stoletja, ki se nahaja v čudovitem mestu Bender. Spoznal boš tudi Tiraspol, glavno mesto odcepljenega ozemlja Pridnjesterske republike. Tam boš izvedel več o zgodovini tega ozemlja, ki se za razliko od Moldavije ni želelo ločiti od Sovjetske zveze, zato so leta 1992 razglasili neodvisnost. Država ostaja mednarodno nepriznana, čeprav imajo svojo vlado, vojsko, pošto, valuto, zastavo in himno. Ogledali si bomo še Sovjetsko hišo, vojni spomenik, spomenik Suvorovu in Rajevskemu, dramsko gledališče, univerzo Taras Chevchenko in park Kirov. Popoldan se boš podal na ogled in degustacijo v destilirno podjetje Kvint Brandy, ki je bilo ustanovljeno že leta 1897. Destilarna, ki proizvaja konjak, vino in vodko, velja za nacionalni simbol Pridnjestrske republike; opazuješ jo lahko celo na njihovih bankovcih.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 6: Tiraspol/Ukrajina/Odesa/Tiraspol

Danes boš spoznal Odeso, čudovito črnomorsko letovišče v Ukrajini, ki je z dobrim milijonom prebivalcev eno največjih mest v državi. Zaradi dobre lege ob Črnem morju je Odesa vedno slovela kot večkulturno mesto, na majhnem območju lahko na primer vidiš grško, pravoslavno in katoliško cerkev. V mestu izstopa operna hiša, do katere vodi pot po Potemkinovih stopnicah. Popoldan pa se boš podal v podzemlje in raziskal katakombe, ki obsegajo kar 2500 kilometrov tunelov. Proti večeru se boš vrnil v hotel v Tiraspolu.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 7: Tiraspol/Romunija/Braila

Takoj po zajtrku boš obiskal največjo klet Moldavije, Milestici Mici. Pot te bo vodila naprej do avtonomne republike Gavgazije in njenega središča, kraja Comrat. Gavgazija je svojevrstna znamenitost, saj je relikt turško govorečih praprebivalcev. Sledi potovanje v Romunijo, natančneje v delto Donave. Ustavili se bomo v mestu Galati in nadaljevali do mesta Braila, ki ima antične korenine.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 8: Braila/Constanta

Po Donavski ravnini se bomo peljali vse do mesta Tulcea, ki velja za središče delte Donave. To je staro mesto, ki je bilo ustanovljeno že v 7. stoletju pred našim štetjem, in že iz antičnih časov je veljalo za pomembno pristanišče. Odpravili se bomo v muzej, kjer boš spoznal favno, floro in tradicionalen način življenja ob delti. Nato pa skok na ladjico in nekajurna plovba po najzanimivejšem delu delte. Po povratku v Tulceo boš pot nadaljeval do slavnih romunskih plaž, ustavili se bomo v kraju Mamaie, nastanili pa se bomo v znanem pristaniškem in turističnem mestu Constanta. Po večerji je na vrsti še sproščen potep po mestnem središču do obalnega Casinoja.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 9: Constanta/Bukarešta

Čas je, da spoznaš glavno mesto Romunije. Na poti do prestolnice se bomo peljali ob bogati vinorodni pokrajini in se za kratek čas ustavili v mestecu Murfatlar. Kasneje pa si bomo v Bukarešti  ogledali njihov parlament, ki poleg ameriškega Pentagona sodi med največje zgradbe na svetu,  Slavolok zmage, Trg revolucije in Etnološki muzej. Ogledal si boš tudi Knežji dvor, ki ga je kot rezidenco uporabljal srednjeveški vladar Vlad Drakula. Pred spanjem boš lahko okusil tradicionalno romunsko večerjo.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 10: Bukarešta/Sibiu

Po Vlaški nižini bomo prišli do zgodovinskega mesta Curtea de Arges, ki danes slovi kot priljubljen letoviški kraj. To je staro utrjeno mesto, ki leži pred gorovjem Fagarasului. Po Ceausescovi cesti boš prečkal Karpate in se zapeljal čez več kot 2000 metrov visok sloviti prelaz Transfagarasani. Na vrhu bomo naredili postanek in imel boš priložnost okusiti lokalne specialitete. Potem pa sledi spust in »vijuganje« v Transilvanijo do mesta Sibiu oziroma Hermannstadt, kjer biva nemška skupnost. Zagotovo že veš, kaj boš počel popoldan in zvečer, kajne? Raziskoval boš to mesto, ki je pred leti nosilo naziv evropske prestolnice kulture.  

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 11: Sibiu/Arad

Po zajtrku je čas, da se napotiš v dolino reke Mures do mesta Hunedoara, v bližini katerega stoji ikonični grad fevdalne družine Corvin. Od tu izhaja tudi mogočni srednjeveški vladar Matija Corvin, ki je na Slovenskem bolj znan kot Kralj Matjaž. Podal se boš po prostorih zanimivega srednjeveškega dvorca, zatem pa pot nadaljeval v banatsko prestolnico Timišoaro. Tam se boš sprehodil po Trgu zmage, kjer se nahajajo Opera, cerkve in številne lepe stavbe, zgrajene v secesijskem slogu. Sledil bo še ogled Trga svobode in Trga enotnosti, nato pa prosti čas za oddih. Pot bomo nadaljevali v bližnji Arad, mesto številnih palač in lepih trgov.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 12: Arad/Madžarska/Slovenija

Ob reki Tisi se bomo zapeljali do mesta Szeged na Madžarskem. Občudoval boš lahko odlično ohranjeno secesijsko podobo mestnega središča, si ogledal katedralo, mestno hišo in nekaj lepih parkov. Potem boš spet sedel v udoben sedež na avtobusu in se zapeljal po veliki madžarski nižini ob reki Donavi vse do zgodovinskega mesta Pecs, središča pokrajine Baranja. Pecs je bil pred nekaj leti tudi evropska prestolnica kulture. Obiskal boš katedralo, slikovito baročno središče in si ogledal keramične izdelke, ki jih je ustvaril umetnik Zsolnay. Potem pa se bo naša skupna dogodivščina počasi zaključila, saj se bom odpravili proti Sloveniji. Avtobus se bo ustavil v Celju, Ljubljani in Novi Gorici.

Obroki: zajtrk.


Kaj je vključeno

 • prevoz do letališča,
 • letalski prevoz in letališke pristojbine,
 • prtljaga do 20 kg (gre v prtljažni prostor) in ročna prtljaga do 10 kg (vzameš jo s sabo na letalo),
 • vse prenočitve (v hotelih s 3 zvezdicami in dvoposteljnih sobah),
 • obroki, vključeni v program – skupaj 11 zajtrkov in večerij,
 • vsi prevozi med lokacijami in aktivnostmi,
 • ogled in degustacija v destilarni Kvint Brandy,
 • ogled in degustacija v vinski kleti Milesti Mici,
 • izlet z ladjico po delti Donave,
 • vodenje v slovenskem jeziku,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • organizacija potovanja.

Dodatni stroški

 • doplačila za enoposteljno sobo – 220 €,
 • vstopnine in takse, ki se plačajo na lokaciji – približno 50 €,
 • obvezno doplačilo takse za vstop v Pridnjestrsko republiko - 5 € (lahko se spremeni),
 • dodatni stroški za hrano – približno 100 €.

Te zanima več? Pokliči 080 47 42piši za informacije iz prve roke ali se oglasi pri nas v agenciji.

Oddaj povpraševanje

Koda potovanja: NMG-VEU-718

POMEMBNO: Preveri splošne pogoje potovanja.


Potovanja

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb