Kam te nesejo krila?

Mont Blanc


Highlights: Chamonix, Les Contamines, Les Chapieux, Courmayeur, Val Ferret, La Fouly, Trient, Mont Blanc

Napolni pljuča s pristnim evropskim gorskim zrakom! Podaj se po alpskih poteh Francije, Italije in Švice: Tour du Mont Blanc je eden najbolj znanih daljših trekingov v Alpah. Zahtevna krožna tura bo vsako kapljico potu in vsak žulj nagradila s prekrasnimi razgledi na ledenike, strme doline in seveda veličastni Mont Blanc. Prečkaj visoke prelaze, alpske travnike, zvečer pa si povrni moči z odlično gorsko hrano. Odloči se za edinstven izziv in osvoji eno izmed najboljših evropskih gorskih poti, ki te bo popeljala v samo srce Alp.

Itinerarij

Dan 1: Chamonix

Tvoja pot se bo pričela in končala v francoskem mestu Chamonix. Zvečer boš imel že prvo priložnost poskusiti odlične alpske specialitete v lokalni restavraciji. Privošči si sirov fondue ali raclette ob kozarčku odličnega vina.

Ker gre za zahtevno pot, ki terja dobro pripravljenost ljudi in opreme, je zelo pomembno, da prispeš pravočasno in se udeležiš sestanka z vodiči, na katerem ti bodo povedali vse pomembne podrobnosti.

Dan 2: Chamonix /Les Contamines-Montjoie

Po zajtrku se boš z avtobusom ali vlakom odpravil do vasi Les Houces, kjer se bo začel tvoj prvi treking. Z žičnico se boš povzpel na Bellevue, od koder boš imel ob lepem vremenu čudovit razgled na dolino Chamonix in gorsko verigo Mont Blanc.  Nato te čaka 24-kilometrski treking po čudoviti pokrajini mimo ledenika Bioniassay in pobočij Col du Tricot do doline Les Contamines-Montjoie. Od tukaj se boš po starem rimskem grebenu in avtentičnem rimskem mostu povzpel do kraja Gite, kjer boš prenočil. 

Obroki: večerja

Dan 3: Les Contamines-Montjoie/Les Chapieux

Danes je dan strmih vzponov in spustov. Začel boš z vzponom do prelaza Col Du Bonhomme (2329 m), ki je zelo naporen, a ko dosežeš vrh, je ves trud poplačan. Pot boš nadaljeval do koče Croix du Bonhomme (2483 m), kjer se boš ustavil in si privoščil kosilo ob čudovitem razgledu na dolino Les Chapieux. Po kosilu se boš spustil v dolino in tam prenočil.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 4: Les Chapieux/Courmayeur

Prečkaj odprte pašnike in zasnežena polja do Col de la Seigne (2516 m) in italijanske meje. Pot te bo vodila mimo slikovitih ledeniških jezer do čudovite doline Val Veny. Po slabi uri spusta boš prispel v La Visaille, majhno mestece, od koder te bo avtobus ali taksi odpeljal do mesta Courmayeur. Prosti čas izkoristi za raziskovanje tega slikovitega italijanskega mesta. Obišči katero izmed odličnih restavracij ali bistrojev!

Obroki: zajtrk

Dan 5: Courmayeur

Danes je dan za počitek in očarljivi Courmayeur ponuja za vsakogar nekaj. Prosti čas izkoristi za vzpon z žičnico na Pointe Helbronner, obisk spa centra, raziskovanje mesta, obisk odličnih lokalnih restavracij, če imaš še dovolj energije, pa se odpravi na izlet.

Obroki: zajtrk

Dan 6: Courmayeur/Val Ferret

Počitka je konec in čas je, da osvojiš nov vrh! Na vrsti je strmi vzpon na Rifugio Bertone, ki na 1970 m višine ponuja najboljši pogled na masiv Mont Blanc. Ko se bodo želodci že krepko oglašali, se boš ustavil za kosilo. Ko se boš naužil spektakularnega razgleda, pa te čaka spust do gorske hišice Rifugio Bonatti, ki gleda na italijanski del doline Val Ferret. Tukaj boš prenočil.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 7: Val Ferret/La Fouly

Sedmi dan te čaka dolg in strm vzpon do prelaza Grand Col Ferret (2537 m), nato pa spust do vasice Ferret, ki leži na 1705 metrih nadmorske višine. Kratka vožnja z avtobusom te bo mimo čudovitih alpskih gozdov pripeljala do vasi Praz de Fort (1151 m). Od tu se boš povzpel do švicarske gorske vasice La Fouly, kjer boš lahko z olajšanjem sezul pohodniške čevlje in si odpočil v čudovitem gorskem okolju.

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 8: La Fouly/Trient

Danes te čaka treking po tako imenovani »Goveji poti«. Gre za zelo staro pot, ki so jo včasih uporabljali za dostop do cvetočih poletnih pašnikov, kjer so se visoko nad dolino pasle krave. Pot te bo vodila mimo gorskega prelaza Col de la Forclaz (1526 m) do Trienta (1297 m). Če bosta dovoljevala vreme in pripravljenost celotne skupine, se boš odpravil po poti Fenêtre d’Arpette, »okno« skozi gore, ki te po zelo tehnično zahtevnem in strmem, osem ur trajajočem trekingu nagradi s spektakularnim razgledom. 

Obroki: zajtrk, večerja

Dan 9: Trient/Chamonix-Mont-Blanc

Pripravi se na povratek do doline Chamonix. Skozi širni gozd in odprta alpska pobočja boš prišel do prelaza Col de Balme (2201 m), nato pa je prej teboj le še spust do vasice Montroc v dolini Chamonix, kjer se bo tvoja nepozabna gorska avantura zaključila.

Obroki: zajtrk

Dan 10: Chamonix Mont-Blanc

Odhod ob poljubnem času.

 

Kaj je vključeno

 • pohodi, ki jih vodijo mednarodni gorski vodniki (7 dni),
 • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.

Potovanje lahko rezervirate tudi brez letalske karte, pri čemer se cene gibljejo od 799 € dalje.

Hrana, bivanje in dodatni stroški

 • 2 nočitvi v hotelih, 2 nočitvi v preprostih hotelih (deljene sobe), 5 nočitev v gorskih kočah (deljene sobe),
 • v ceno je vključenih 9 zajtrkov in 5 večerij.
 • Dodatni stroški za hrano: 200-270 €

  Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

  Oddaj povpraševanje

  Koda potovanja: G-EFMB

  Potovanja

  All we do is travel

  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

  STA potovanja
  Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

  080 47 42

  info@stapotovanja.com

  Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

  LJUBLJANA
  T: 01/ 439 16 90
  T: 01/ 439 16 91
  M: 041 612 711
  L: Ajdovščina 1, Ljubljana

  ZAGREB
  T: +385 1 488 63 40
  M: +385 99 488 63 40
  F: +385 1 488 63 45
  L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb