Kam te nesejo krila?

Po stopinjah Inkov


Highlights: IncaTrail, Cusco, Machu Picchu, Sacred Valley

Sprehod med antičnimi inkovskimi ruševinami je mistična in skrivnostna dogodivščina, ki ti bo ostala v spominu še dolgo zatem, ko se boš vrnil iz gozdov Južne Amerike. Machu Picchu, ena izmed največjih znamenitosti sveta, se nahaja v meglenem deževnem gozdu, ekosistemu, ki je dom številnim edinstvenim vrstam rastlin in živali. Neprecenljiva arheološka zapuščina zgodovinskega kraja se čudovito dopolnjuje z razkošjem naravnega bogastva, ki ga obdaja.

Itinerarij

Dan 1: Prihod v Cusco

Dan 2: Cusco, Ollantaytambo

Z vodičem boš cel dan raziskoval mitološko Sveto dolino Inkov. Ustavili se boste v ženski tkalski zadrugi, ki jo podpira tudi G Adventures, potem pa si boste ogledali razvaline v Pisacu. Kosilo bo organizirano v restavraciji skupnosti Parwa - tudi to podpira G Adventures. Dan boste končali v ruševinah inkovske trdnjave Ollantaytambo, po katerih vas bo vodil lokalni vodič. Nočitev izkoristi za nakup zadnjih potrebščin pred začetkom trekinga naslednji dan.

Dan 3:  Ollantaytambo, Wayllabamba

Iz Ollantaytamba se boste s kombijem odpravili na 82 km oddaljeno prvo uradno točko Inkovske poti. Ob prihodu boš spoznal preostanek skupine – nosače, ki bodo nosili tvojo opremo za taborjenje.  Po opravljenih obveznostih na vhodu in prečkanju visečega mostu čez reko Urubamba se bo pot začela nežno vzpenjati. Prve tri ure hoje boš na relativno ravnem terenu sledil toku reke, tako da izkoristi priložnost za občudovanje okolice. Med drugim boš videl veličastno gorsko verigo Urubamba, ki riše mejo med Andi in džunglo.

Po kosilu boš nadaljeval do obsežne inkovske naseldbine Llactapata (včasih imenovane tudi Patallacta), kjer boš lahko občudoval impresivne kmetijske terase. Nato te bo pot vodila ob levem bregu reke vse do mesta Wayllabamba, ki leži na 3000 m višine. Tukaj si boš privoščil večerjo, se utaboril in preživel noč. Buenas noches, amigos!

Dan 4: Wayllabamba, Paqaymayo

Zjutraj se boš prebudil ob skodelici vročega čaja, ki te bo pripravil na današnjo pot. Čaka te namreč strm vzpon na kar 4200 metrov nadmorske višine do prelaza Warmiwañusca ali srhljivo prevedeno kot Prelaz mrtve ženske. Tabor boš zapustil okoli sedme ure zjutraj, po zajtrku. Na poti skozi  Llulluchapampo boš srečal številne vrste ptic, z malo sreče celo sokola, kolibrija in orla. Nato bo pot zavila v čudovit meglen deževni gozd, poln nenavadnih dreves, zatem pa na "puno", gorsko travišče brez dreves, ki ga najdeš samo na tej višini v Andih.

Vzpenjaj se v lastnem tempu, počivaj po potrebi, se nadihaj in si pretegni razbolele mišice. Zadnji del vzpona te bo pripeljal do najvišjega prelaza na Inkovski poti, prelaza Warmiwañusca, od koder se odpira prekrasen razgled na Ande, masiv Huananay in bližnje, s snegom pokrite vrhove. Ne pozabi spakirati jakne in kape, saj lahko temperature na tej višini drastično padejo. Po zasluženem počitku boš pot nadaljeval po levi strani doline vse do kraja Paqaymayo (3600 m), kjer se boš utaboril.

Dan 5: Paqaymayo, Wiñaywayna

Prvi del poti boš sledil stopinjam starodavne civilizacije na dobro ohranjeni, večinoma avtentični inkovski poti.

Nato se bo pot pričela enakomerno vzpenjati do drugega najvišjega prelaza Runquraway, ki leži na 3950 metrih. Tukaj boš prečkal inkovsko nadzorno točko, ki se lahko pohvali s strateško lokacijo in spektakularnim razgledom na gorovje Vilcabamba.

Od tukaj se Inkovska pot nadaljuje skozi deževni gozd, ki je poln redkih orhidej, orjaških praproti in drugih eksotičnih rastlin. Skozi tunel te bo pot pripeljala do tretjega prelaza na 3700 metrih višine, od koder boš imel spektakularen razgled na zasnežene okoliške vrhove, kot sta Salkantay (6271 m) in Veronica (5750 m).

V bližini prelaza se nahajajo ruševine Phuyupatamarca. Po krajši predstavitvi čudes inkovske arhitekture boš pot nadaljeval po impresivni tlakovani poti vse do kraja Intipata, od tukaj pa do tretjega in zadnjega tabora, Wiñayhuayna na višini 2650 metrov.

Wiñayhuayna, poimenovan po rožnati orhideji, ki raste na tem območju, je zadnji uradni tabor pred ruševinami Machu Picchu. Le nekaj minut od tabora pa se nahajajo še ene impresivne ruševine. Če imaš še kaj moči, se odpravi na ogled, saj so vredne obiska!

Dan 6: Wiñaywayna, Machu Picchu, Cusco

Po zgodnjem zajtrku se boš poslovil od nosačev in se še pred sončnim vzhodom odpravil na pot. Zadnji del poti od Wiñayhuayna do mesta Machu Picchu traja le uro in pol in je zelo dobro označen, a bodi previden, saj boš hodil še v temi. Priporočljivo je, da si opremljen z naglavno svetilko. Pot je ozka, vodi skozi bujni deževni gozd, poln orjaških praproti, konča pa se s skoraj vertikalnim vzponom po stopnicah do ruševin Intipunku ali sončnih vrat (2719 m).

Ko boš stopil skoznja, bo ves dotedanji trud poplačan. Pričakal te bo nepozaben pogled. Na ozadju neverjetne naravne lepote gozdnatih vrhov se bohoti starodavno sveto mesto Machu Picchu. Imel boš dovolj časa, da narediš kup čudovitih fotografij Izgubljenega inkovskega mesta. Še zadnji krajši vzpon te bo pripeljal do vhoda v samo srce mesta, kjer boš imel voden ogled, nato pa prosti čas za raziskovanje na lastno pest.

Ko se boš odločil za odhod, te bo avtobus (ki pelje vsakih 15 minut) odpeljal do mesta Aguas Calientes. Na železniški postaji moraš biti eno uro pred odhodom vlaka, ki te bo ob 18:20 odpeljal proti mestu Ollantaytambo, tam pa te bo čakal prevoz nazaj do Cusca. V perujsko mesto boš prispel v poznih večernih urah in tako zaključil izlet v svet ene najbolj skrivnostnih starih civilizacij na svetu.

Dan 7: Odhod iz Cusca domov ali kam naprej.

Kaj je vključeno

  • Obisk skupnosti Ccaccaccollo in ženske tkalske zadruge, Ccaccaccollo
  • Kosilo v restavraciji skupnosti Parwa, Sveta dolina, Lamay
  • Voden ogled Svete doline in ruševin Ollantaytambo
  • 4-dnevni voden treking po Inkovski poti s kuharji in nosači
  • Voden ogled starodavnega mesta Machu Picchu
  • Prevoz med lokacijami na potovanju in na/z vkljuečnih aktivnosti

Hrana, bivanje in dodatni stroški

  • Nočitev v hotelih (3 noči) in šotorih (3 noči).
  • 6 zajtrkov, 4 kosila, 3 večerje.
  • Dodatni stroški za hrano: 110 - 140 €

Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

Oddaj povpraševanje

Koda potovanja: G-SPIT

Potovanja

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb