Kam te nesejo krila?

Kostarika

Highlights: Kostarika, San Jose, Tortuguero, La Fortuna, Arenal, Manuel Antonio

Kostarika je res majhna, a kljub temu nabito polna doživetij. Dva tedna sta idealna za vse, ki radi skrenejo z ustaljenih poti in odkrijejo drugačen način potovanja. Oglej si projekt ponovnega pogozdovanja, spoznaj program ohranjanja morskih želv, na vrvi se spusti med krošnjami deževnega gozda in se sprosti v vročih vulkanskih vrelcih!

  Itinerarij

  Dan 1: Ljubljana - San Jose

  Odhod iz Ljubljane v San Jose. Odpravi se v mesto in obišči kakšen muzej ali glavni trg v centru mesta. Najdi si svoj kotiček na trgu in opazuj domačine, kako hitijo vsak na svojo stran, med njimi pa ulični umetniki navdušujejo s svojimi spretnostmi.

  Dan 2: San Jose/Tortuguero

  Spoznavanje te obmorske države boš pričel z obiskom Narodnega parka Tortuguero: s čolnom se boš podal na plovbo po znamenitih kanalih. Ta tropski raj je dom številnim pticam in živalim, tebi pa ponuja odlične priložnosti za fotografiranje. Samotne plaže ob so idealen kraj za gnezdenje številnih vrst želv. Ni mogoče zagotoviti, da jih boš videl, a so možnosti med julijem in oktobrom velike. Odločiš se lahko tudi za nočno vožnjo s čolnom, saj so nekatere živali bolj aktivne ponoči. Noč je najboljši čas za opazovanje kajmanov, manjših sorodnikov bolj znanih plazilcev, aligatorjev.

  Obroki: zajtrk

  Dan 3: Tortuguero

  Tokrat si boš park ogledal iz čolna in peš. Udobno se namesti in opazuj okolico – ob bregu se lahko skriva legvan ali kajman, v krošnjah dreves tukani, osupljive tropske ptice, številne vrste opic in lenivci. Ne pozabi na daljnogled in sprej za zaščito pred mrčesom! Izletu s čolnom sledi sprehod po gozdnih poteh okoli koče, na katerem boš izvedel tisoč in eno zanimivost o flori, favni in občutljivem lokalnem ekosistemu. Pobližje spoznaj nekatere žabe in žuželke, ki imajo pomembno vlogo v naravnem ciklu.

  Obišči neprofitno organizacijo Sea Turtle Conservancy, ki se ukvarja z ohranjanjem in raziskovanjem želv in je s svojim trudom preprečila izumrtje želve orjaške črepahe. Ko boš potreboval počitek, se zlekni v visečo mrežo, ob bazen ali na plažo. Če si bolj avanturističnega duha, pa se odloči za adrenalinski polet (zipline) med krošnjami dreves ali kajaking. 

  Obroki: zajtrk, kosilo, večerja

  Dan 4: Tortuguero/La Fortuna

  Zgodaj zjutraj se boš odpravil na obisk zadruge kave Mi Cafecito Coffee Cooperative, kjer si boš ogledal rastoče kavovce in izvedel vse o gojenju, obiranju, sušenju in praženju kavnih zrn. Seveda ne gre brez degustacije sveže pripravljenega napitka! Lakoto boš potešil s tipičnim kostariškim kosilom, ki sestoji iz banan plantain, fižola in sveže ribe. Zvečer boš prispel v okrožje La Fortuna, kjer se boš lahko sprostil ob bazenu in pogledu na džunglo in vulkanske vrhove.

  Obroki: zajtrk, kosilo

  Dan 5: La Fortuna

  Izkoristi dan za raziskovanje La Fortune! Odločiš se lahko za sproščujoče nakamanje v vročih vrelcih v senci vulkana Arenal. Te prečudovite naravne bazene greje magma iz globin, voda pa ima zaradi vsebnosti mineralov in soli izjemno blagodejne učinke na telo. Zvečer boš obiskal domačine in se naučil pripraviti pravo tortiljo, nato pa si jo boš privoščil v družbi okusnega »casada«, tipične kostariške jedi iz črnega fižola in plantain.

  Obroki: zajtrk, večerja

  Dan 6: La Fortuna

  Pred tabo je še en dan v La Fortuni. Izbiraš lahko med številnimi aktivnostmi, ki bodo potešile avanturista v tebi: adrenalinski kanjoning po džungli, ki ti bo pognal kri po žilah, vožnja s kanujem po drugem največjem jezeru Srednje Amerike, kjer te bo z vseh strani obdajala čudovita narava. Če si bolj umirjene vrste, se odloči za sprehod skozi krošnje deževnega gozda v družbi opic in lenivcev, za sproščeno namakanje v vročih vrelcih ali izlet na sever do meje z Nikaragvo, kjer boš obiskal naravni rezervat Caño Negro. Tam se s čolnom odpravi na voden ogled enega najpomembnejših mokrišč na svetu, ki je dom številnim vrstam rastlin, ptic, plazilcev in sesalcev. Morda boš opazil baziliska, nenavadnega kuščarja, ki se imenuje tudi Jezus Kristus kuščar. Zakaj? Ker lahko hodi – no, v bistvu teče – po vodi!

  Obroki: zajtrk

  Dan 7: La Fortuna/Monteverde

  Čas je, da zapustiš La Fortuno in se čolnom in avtomobilom povzpneš do skrivnostnega meglenega gozda Monteverde, kjer boš preživel dva dneva v bližnjem rezervatu, ki predstavlja pravi raj za ljubitelje ptic.

  Obroki: zajtrk

  Dan 8: Monteverde

  Podaj se globoko v čudovit megleni gozd rezervata Santa Elena, kjer ti bodo družbo delale ogromne praproti, eksotične orhideje, viseče liane in druge vzpenjalke. V tem tropskem raju boš imel občutek, da si se znašel v svetu Tarzana in Jane! Opazuj okolico, povzpni se na opazovalni stolp in ne pozabi napneti ušeh – okoliški gozdovi so polni zanimivih klicev živali.

  Obroki: zajtrk

  Dan 9: Monteverde

  Obišči institut Monteverde, iz katerega so potekale številne odprave National Geographica. Inštitut preučuje edinstven ekosistem krošenj meglenega gozda Monteverde. Eden izmed raziskovalcev ti bo podrobneje predstavil projekte, na katerih delajo. Prosti čas izkoristi za raziskovanje na lastno pest: uživaj na hrbtu konja, pripet na zipline poleti med krošnjami deževnega gozda, preizkusi svoje ravnotežje na visečih mostovih ali pa se v vrtu metuljev slikaj s temi čudovitimi žuželkami.

  Obroki: zajtrk

  Dan 10: Monteverde/Manuel Antonio

  Deseti dan se boš odpeljal na zahod do Narodnega parka Manuel Antonio. Ob prihodu zadihaj morski zrak v sproščeni atmosfere peščene obale Pacifika. Razišči slikovite okoliške plaže s sanjskim belim peskom. Če želiš čas preživeti aktivno, pa se odloči za učno uro surfanja na valovih. Odpravi se na odprto morje na ogled delfinov in kitov, ki se tukaj zadržujejo zaradi toplih in s planktonom bogatih voda. Med plovbo mimo malih otočkov, ostrih sten in veličastnih skal lahko ugledaš tudi morske želve in mante.

  Obroki: zajtrk

  Dan 11: Manuel Antonio

  V nahrbtnik spravi kremo za sončenje, prigrizke in opremo za na plažo ter se odpravi na zabavno raziskovanje najmanjšega, a nič manj osupljivega narodnega parka Kostarike. Manuel Antonio se lahko pohvali s štirimi plažami, pokritimi z belim peskom in ločenimi z ostrimi skalami. Uživaj na soncu in v tropskem raju nad in pod vodno gladino, nato pa se odpravi v senco in razišči, kam vodijo gozdne poti. Prav mogoče je, da boš srečal eksotične lenivce, pasavce in številne opice.

  Obroki: zajtrk

  Dan 12: Manuel Antonio

  Ker lepot tropskega raja ni nikoli preveč, je pred teboj še en dan. Prost si, da raziskuješ na lastno pest in se udeležiš aktivnosti, ki te najbolj veselijo: izpopolni znanje surfanja na valovih, plavaj z ribami vseh mogočih barv, raziskuj slikovite plaže na konjskem hrbtu ali pa preprosto uživaj na belem pesku!

  Obroki: zajtrk

  Dan 13: Manuel Antonio/San Jose

  Čas je, da se vrneš v prestolnico San Jose, kjer se lahko večer pred odhodom odločiš za poslovilno večerjo s skupino, s katero si delil to nepozabno dogodivščino.

  Obroki: zajtrk

  Dan 14: San Jose

  Odhod iz Kostarike proti domu ali nadaljevanje potovanja po srednji Ameriki.

   

  Kaj je vključeno

  • prevoz ob prihodu,
  • izlet s čolnom in opazovanje divjih živali v narodnem parku Tortuguero,
  • obisk centra Sea Turtle Conservancy,
  • obisk zadruge za gojenje kave,
  • voden ogled rezervata Santa Elena Cloud Forest,
  • obisk projekta ponovnega pogozdovanja instituta Monteverde,
  • vodena ekskurzija po narodnem parku Manuel Antonio,
  • zanimivi članki ter uporabni in fotografski nasveti National Geographica pred odhodom in
  • vsi prevozi med lokacijami in vključenimi aktivnostmi.  

    Hrana, bivanje in dodatni stroški

    • 11 nočitev v hotelih, 2 nočitvi v leseni hiški v džungli.
    • 13 zajtrkov, 3 kosila, 3 večerje
    • Dodatni stroški za hrano: 380-500 €

     Te zanima več? Pokliči 080 47 42, piši za informacije iz prve roke ali se oglasi v poslovalnici.

     Oddaj povpraševanje

      Koda potovanja: G-CRENG

     Potovanja

     All we do is travel

     Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

     STA potovanja
     Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

     080 47 42

     info@stapotovanja.com

     Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

     LJUBLJANA
     T: 01/ 439 16 90
     T: 01/ 439 16 91
     M: 041 612 711
     L: Ajdovščina 1, Ljubljana

     ZAGREB
     T: +385 1 488 63 40
     M: +385 99 488 63 40
     F: +385 1 488 63 45
     L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb