All we do is travel

29. April 2016

STA potovanja

TOP 10 knjig za prave popotnike

Katere zgodbe so se vtisnile v spomin večini popotnikov? Katere zgodbe so nas spodbudile k odkrivanju sveta, k želji po potovanjih v oddaljene kraje in spoznavanje novih ljudi, običajev? Preveri seznam najboljših 10 knjig, ki jih priporočamo za branje vsem, ki v sebi skrivate vsaj malce "wanderlusta"!


1. Alkimist (Paulo Coelho)
Alkimist je zgodba o mladem pastirju, ki se odpravi na pot iz Španije v Egipt v iskanju ljubezni ter smisla življenja. Knjiga je polna enkratnih citatov, kot na primer naš najljubši: “Če znaš živeti sedanjost, si srečen človek.” Roman je enkratna izbira za sanjače in mislimo, da smo vsi popotniki po malem sanjači, kajne?
 
2. Na cesti / On the Road (Jack Kerouac)
Ta knjiga bi na naslovnici morala imeti jasno opozorilo, da moraš biti pri branju zelo previden, saj se lahko zgodi, da nikoli ne boš nehal potovati. Jack Kerouac v knjigi opisuje niz potovanj, ki jih je doživel v letih po drugi svetovni vojni. Skozi oči Sala Paradisea odpotuj iz New Yorka preko Denverja in San Francisca do Los Angelesa in doživi pot polno jazza, poezije in drog.
"The only people in life for me are the mad ones... the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles."
 
3. Sedem let v Tibetu / Seven Year in Tibet (Heinrich Harrer)
Resnična zgodba avstrijskih pustolovcev: v času druge svetovne vojne Heinrich Harrer in Peter Aufshaniter pobegneta iz Indije in se odpravita v Tibet. Neverjeten vpogled v način življenja, ki ga tujci redko vidimo.
 
4. Obala / The Beach (Alex Garland)
Knjiga o backpackerjih (skupaj s istoimenskim filmom), ki iščejo raj na zemlji je navdušila celo generacijo “gap year” popotnikov, ki so se odpravili na Daljni vzhod v simboličnem iskanju sebe in smisla življenja. Potovanje je vsekakor rešitev za marsikateri problem.

5. Veliki železniški bazar / The Great Railway Bazaar (Paul Theroux)
To je prva in verjetno najboljša knjiga Paula Therouxja, ki dokumentira 4-mesečno potovanja po Evropi, Aziji in Bližnjem vzhodu. Nepogrešljivo branje za vse navdušence nad vlaki, saj se zgodba odvija na najbolj znanih svetovnih progah, kot sta trans-sibirska železnica in Grand Trunk Express v Indiji.
 
6. Sonce vzhaja in zahaja / The Sun Also Rises (Ernest Hemingway)
Vsekakor eden boljših Hemingwayjevih romanov opisuje pisane dogodivščine Američanov, ki v dvajsetih letih prejšnjega stoletja odkrivajo življenje in ljubezen v Parizu in Španiji. Vredno branja že zaradi živo opisane bikoborbe v Pamploni.
 

7. Divja obala / Wild Coast (John Gimlette)
Najnovejše delo na našem seznamu govori o potovanju v amazonsko džunglo in o odkrivanju najbolj eksotičnih delov sveta.

8. Strah in groza v Las Vegasu / Fear and Loathing in Las Vegas (Hunter S. Thompson)

Raoul Duke in njegov odvetnik Dr Gonzo se odpravita na nadrealistično in drog polno pot v Las Vegas – zgodba, ob kateri vsekakor ne boš ostal hladen. Roman je napisan na podlagi resničnih dogodkov, saj se je Hunter S. Thompson večkrat odpravil v “Mesto greha”, ko je pisal za revijo Rolling Stone.

 
9. Naš človek v Havani / Our Man in Havana (Graham Greene)
Graham Greene zna tako živo opisati destinacijo, da imaš občutek, kot da se sprehajaš skupaj z njim. V romanu Naš človek v Havani spremljamo zgodbo Jamesa Wormolda, ki se zaplete v mrežo spletk in prevar Kube v času Batistove diktature.

10. Cookova potovanja
James Cook je nedvomno eden najbolj inovativnih in naprednih raziskovalcev 18. stoletja. Svoja potovanja je opisal v živahnih zgodbah, ki nas popeljejo v svet južne poloble in podajo barvito poročilo pacifiških otokov.
 

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb