All we do is travel

2. Januar 2018

STA potovanja

7 pomembnih navodil, preden se odpraviš na Inkovsko pot

Zakaj bi Machu Picchu obiskal kot navaden turist, če lahko izvabiš na plano svojega notranjega Indiano Jonesa (brez heca: menda naj bi bil njegov lik osnovan na Hiramu Binghamu, ki je odkril Machu Picchu) in se odpraviš po poti Inkov? Prehodi za približno en maraton kilometrov in ustvari spomine za vse življenje. Da pa boš na pustolovščino zares dobro pripravljen, smo zbrali nekaj pomembnih nasvetov za na pot.

 

1 Rezerviraj vnaprej

Naenkrat je lahko na poti le 500 ljudi (v to številko so všteti tudi vodiči, kuharji in nosači), zato je treba pravočasno pridobiti dovoljenje za pot. Rezervacije dovoljenj se vsako leto odprejo 1. januarja, najbolj primerni za pot pa so suhi meseci – med majem in septembrom. Čeprav je za pohod najbolj priljubljen julij, se niti takrat ne boš srečeval z množicami in boš lahko užival v spokojnih razgledih. Februarja je pot zaprta zaradi vzdrževanja.
Namig: za pridobitev dovoljenja ali celotno organizacijo potovanja se obrni na agencijo (saj veš, katero, kajne? ;) ). 

 

 

2 Obuj pohodne čevlje

Dobra obutev je na takšnem pohodu ključnega pomena – menda si ne želiš popotovanja zapomniti po žuljih ali celo kakšnih poškodbah? Ja, športni copati so lahki in jih je preprosto spakirati, žal pa ne ščitijo gležnjev, še manj pa zavarujejo pred kamni na poteh. Seveda ne bo odveč, če v priročno potovalno lekarno spraviš kakšen obliž za žulje.
Priporočamo, da se opremiš še s pohodnimi palicami, zaščito pred mrčesom, čelno svetilko, toplo spalno vrečo, kakovostno plastenko za vodo ter praškom za rehidracijo.


Priprave na pohod so priporočljive
. Prehodil boš kar nekaj stopnic, zato je dobro, da vadiš v hribih ali vsaj na stopnišču najbližje stolpnice – tudi spust je izjemno pomemben! Upoštevaj tudi, da pot poteka na precejšnji nadmorski višini, tako da lahko pričakuješ nekoliko oteženo dihanje.

 

3 Poskusi fenomenalno hrano

Če se odpraviš na pot s pravo agencijo (in seveda se boš – z nami ;) ), te bodo dobro nahranili – in sploh ne boš mogel verjeti, kako jim to uspe! Priporočamo, da se založiš še s kakšnim prigrizkom za grizljanje med potjo, na delu poti pa lahko nakupiš tudi nekaj hrane, ki jo na stojnicah ponujajo lokalni prebivalci.

 

4 Pripravi se na potovanje brez tuširanja

Hja, seveda so v kampih na poti tudi tuši, vendar pa je voda ledena in bodo tuširanje zmogli le najbolj hrabri med vami. Predlagamo, da se opremiš z vlažnimi higienskimi robčki in razkužilom za roke. Ne pozabi na toaletni papir, pripravi pa se tudi, da boš na stranišču čepel.

 

 

 

5 Fotografiraj! Ogromno fotografiraj!

Pot je res izjemna, razgledi pa čudoviti. Vsak dan na poti prinese nekaj novega: zasnežene gorske vrhove, inkovske ruševine, prelepe potoke in osupljive zelenice. Največ selfijev naredi prvi dan, ko boš seveda videti najbolje, za prihod na Macchu Picchu pa priporočamo suhi šampon. ;) In ne pozabi potovalnih polnilcev baterij, saj res nočeš imeti prazne baterije ravno, ko bo razgled najlepši.

 

 

6 Machu Picchu

Na prvi pogled na Machu Picchu te ne more pripraviti nobena fotografija s spleta. Verjetno boš zelo neprespan in krmežljav (Machu Picchu je namreč priporočljivo obiskati, še preden se nanj začnejo zgrinjati množice turistov, ki jih tja dostavijo avtobusi), gotovo boš tudi nekoliko utrujen, ampak ruševine starodavnega mesta so glavni razlog, da si se odpravil na pot, zato bodo vse nevšečnosti hitro pozabljene.

 

 

 

7 Spoznaj prijatelje za vedno

Takšna izkušnja te bo zares zbližala s sopotniki, ki prihajajo z vsega sveta. Skupno kampiranje, pešačenje in celo primerjanje grozljivih straniščnih dogodivščin pomagajo pri vzpostavljanju trdnih odnosov, zato ne bodi presenečen, če boš na koncu bogatejši za nekaj pravih prijateljev.

Poišči svoje pohodne čevlje in že jutri odpešači v 8. nadstropje, potem pa rezerviraj svojo vozovnico za Peru! Mi smo pripravljeni!
 

Oddaj povpraševanje
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb